„La vârsta la care prietenele mele vorbesc despre prima cremă anti-rid, eu încă sunt la etapa tratamentelor anti-acnee. Iar, în plus, ridurile din jurul ochilor au început să-și facă apariția. Însă cum încep să folosesc un produs contra ridurilor, îmi apar și mai multe coșuri. Ce pot face?”, se întreabă, pe un forum de discuții, Laura, 28 de ani.
„Se spune că la 30 de ani e perioada înfloritoare a feminității, dar eu când mă privesc în oglindă văd aceeași față plină de coșuri de la 15 ani și mă simt la fel de complexată ca atunci”, mărturisește la rândul ei Gabriela, 31 de ani.
Acneea poate fi un coșmar și după vârsta adolescenței. Datele arată că acneea este destul de frecventă la adulți, mai ales la femei: peste 50% dintre femeile cu vârste între 20 și 29 de ani au semne de acnee, iar între 40 și 49 de ani, prevalența se menține la 25%. Pentru că afectează chipul și imaginea de sine, acneea este o problemă greu de suportat. Dar nu imposibil de rezolvat! Există soluții eficiente pentru a reduce acneea la orice vârstă. Și nu vorbim de tratamente faciale, care acționează doar la suprafața pielii, ci despre nutricosmetice – suplimente alimentare care acționează din interior. Pentru a înțelege de ce acneea are nevoie de o abordare complexă, te invităm să afli mai multe informații despre cauzele care duc la persistența acestei probleme chiar și la vârsta adultă și cum reușesc nutricosmeticele să asigure sănătatea și frumusețea pielii din interiorul organismului.
Femeile, cele mai afectate de acnee
Spre deosebire de acneea juvenilă, care afectează în proporții aproape egale fetele și băieții, acneea de la maturitate apare în proporție mult mai mare la femei decât la bărbați. Și localizarea se schimbă, fiindcă leziunile se concentrează mai mult în partea de jos a feței, îndeosebi în jurul gurii și pe bărbie.
Cauza? Hormonii. Odată ajuns la vârsta adultă, bărbatul are o anumită stabilitate hormonală. În schimb, femeia trece periodic prin modificări hormonale provocate de ciclul menstrual, perioada sarcinii și alăptării, menopauza. Din această cauză, acneea se poate prelungi în cazul unor femei până la vârsta de 40 sau chiar 50 de ani, în timp ce altele se pot trezi cu primele pusee de acnee la 25, 30 sau 35 de ani, fără să fi cunoscut astfel de probleme în adolescență. Sunt predispuse la acnee în special persoanele cu ten gras sau mixt, care secretă sebum în exces și trec prin fluctuații hormonale importante.
Factori declanșatori
Chiar dacă acneea este de origine hormonală, apariția ei tardivă este uneori legată de anumiți factori declanșatori, pe care este bine să îi cunoști pentru a-i putea evita. Acneea poate fi provocată de administrarea unor medicamente, cum ar fi tratamentele hormonale sau cele pe bază de cortizon. În alte cazuri, acneea este declanșată de expunerea la substanțe toxice în mediul profesional: praf, clor, gudron ș.a.
Dar cele mai multe femei se confruntă cu acnee tocmai din cauza unui obicei care ar trebui să le facă mai frumoase: machiajul. Abuzul de produse cosmetice sau utilizarea unor farduri de proastă calitate este cel mai frecvent factor ce cauzează și întreține coșurile. Apoi, și abuzul de produse pentru curățarea pielii conduce la același rezultat. Exfolierea pielii în exces perturbă echilibrul microbiomului cutanat, ceea ce predispune la apariția acneei.
Alți factori nocivi pentru piele sunt: expunerea la soare fără limită de timp și fără măsuri de protecție, fumatul, dieta bogată în zahăr și carbohidrați (pâine, paste, patiserie), stresul. Acești factori nu doar că favorizează apariția coșurilor, dar le fac și mai greu de tratat. Iată un argument suplimentar, deși sunt numeroase altele, pentru a renunța la un stil de viață nesănătos.
Sfaturi pentru îngrijirea pielii
Cum trebuie îngrijită pielea pentru a preveni sau a limita acneea tardivă? Regula de bază: nu umblați la coșuri. Traumatizarea comedoanelor nu face decât să agraveze și să răspândească infecția. În plus, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea are o capacitate de refacere mai redusă, iar leziunile acneice se soldează cu pori dilatați și cicatrici.
Alte reguli de îngrijire zilnică:
- Renunță la gelurile de curățare pe bază de săpun în favoarea soluțiilor demachiante non-comedogene.
- Utilizează produse de îngrijire adaptate tipului de ten.
- Evită aplicarea unui machiaj laborios și alege-ți cu grijă cosmeticele, care ar trebui să aibă o textură lejeră, non-grasă și non-comedogenă.
Sfaturi Beauty Help
Îngrijirea pielii la suprafață nu este suficientă, mai ales după vârsta de 30 ani. Pentru ca pielea să-și recapete sănătatea și frumusețea, este necesară nutriția din interior. Aici intervine Beauty Help!
Beauty Help, nutricosmetic premium, conține cele mai bune ingrediente cu efect susținut de „beauty from inside” (frumusețe din interior). Formula complexă Beauty Help conține: colagen bioactiv hidrolizat, acid hialuronic, ceramozide, resveratrol, vitaminele C și E, astaxantină, coenzima Q10, MSM.
Bucură-te în fiecare dimineață de Beauty Help, shake-ul tău de frumusețe. Rezultatele nu se vor lăsa așteptate: petele pigmentare și acneea se vor estompa, porii se vor micșora, iar tenul tău va radia de sănătate. Beauty Help te ajută să îți recapeți frumusețea și încrederea în tine!
Surse:
- webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/adult-acne-why-get-it-fight-it
- aad.org/media/news-releases/hormonal-factors-key-to-understanding-acne-in-women
- prevention.com/beauty/skin-care/adult-acne-causes-and-treatments