Cine nu-și dorește o piele superhidratată, care radiază de sănătate? Ce se întâmplă cu textura pielii după 30 de ani, când aceasta începe să-și piardă din capacitatea de a se menține hidratată și fermă? Ei bine, aceste semne ale trecerii timpului apar fiindcă în structura pielii au loc anumite transformări. Iar una dintre ele este scăderea cantității de acid hialuronic. Te-ai întrebat vreodată de ce oare pielea copiilor este atât de frumoasă? Pentru că, în copilărie, pielea beneficiază de cea mai mare cantitate de acid hialuronic și, implicit, de cea mai bună hidratare. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul își pierde din capacitatea de a sintetiza acid hialuronic și astfel apar primele semne ale deshidratării pielii: riduri, pete, trăsături îmbătrânite.
Acidul hialuronic, molecula iubitoare de apă
De ce este acidul hialuronic un ingredient minune pentru piele? Fiindcă este molecula cheie implicată în hidratarea pielii, având o capacitate unică de a reține apa. Tocmai de aceea acidul hialuronic mai este numit molecula „hidrofilă” sau „iubitoare de apă”. Acidul hialuronic are cea mai mare capacitate de reținere a apei în piele comparativ cu orice altă moleculă naturală sau sintetică. Imaginează-ți că un singur gram de acid hialuronic este capabil să atragă și să susțină până la 1.000 ml de apă. Această caracteristică este esențială când vine vorba de lupta împotriva îmbătrânirii, întrucât hidratarea este cheia unui ten cu aspect tânăr și sănătos.
Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este un glicozaminoglican, o substanță compusă în mare parte din zaharuri. Acidul hialuronic se află peste tot în organism, în țesutul conjunctiv, în articulații, la nivelul ochilor, dar cele mai mari concentrații sunt în piele (50%). Mai exact, acidul hialuronic este prezent în spațiile dintre celulele pielii, unde îndeplinește rolul de hidratare și hrănire. Imaginează-ți structura pielii ca un burete. Părțile elastice sunt formate din colagen și fibre de elastină, care susțin pielea, iar spațiile goale sunt umplute cu acid hialuronic. Cu cât spațiile extracelulare beneficiază de mai mult acid hialuronic, cu atât pielea este mai luminoasă și mai hidratată.
Acidul hialuronic, ingredient de bază în nutricosmetice
În ultimele decenii, structura pielii s-a aflat tot mai des în atenția oamenilor de știință. Inițial, cele mai multe studii s-au concentrat asupra celulelor aflate la nivelul straturilor pielii: epiderm, derm și țesut subcutanat. Mai nou s-a descoperit că moleculele matricei extracelulare (ECM), care fac legătura între celule, joacă un rol crucial în modul cum arată și se simte pielea. Componentele principale ale matricei extracelulare sunt colagenul și acidul hialuronic, care au devenit în scurt timp cele mai faimoase ingrediente din nutricosmetice.
Numeroase studii clinice au ajuns la concluzia că acidul hialuronic, administrat pe cale internă, crește gradul de hidratare a pielii, ceea ce conduce la îmbunătățirea texturii acesteia și reducerea ridurilor. Iată ce demonstrează un studiu dublu-orb, controlat-placebo, la care au participat 42 de femei, care aveau probleme cu deshidratarea pielii. Ele au fost împărțite în două grupuri: 22 au primit un placebo, iar celelalte au primit, timp de 6 săptămâni, o doză zilnică de 240 mg de acid hialuronic. Evaluările periodice (la 3 și 6 săptămâni de la prima ingestie, precum și la 2 săptămâni de la încheierea curei) au stabilit creșterea gradului de hidratare a pielii în grupul celor care au luat acid hialuronic. Hidratarea mai bună a pielii a putut fi observată la nivelul întregului corp, dar mai ales în zona ochilor și a gâtului (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/).
Alte studii au dovedit că acidul hialuronic, administrat pe cale internă, acționează de la nivel celular susținând rolul de barieră al pielii față de mediul înconjurător. Principalul factor nociv care poate pătrunde dincolo de bariera cutanată îl reprezintă razele ultraviolete. De altfel, expunerea la soare este principala cauză a deshidratării și îmbătrânirii pielii. Din fericire, s-a constatat că administrarea unor suplimente alimentare pe bază de acid hialuronic ajută la regenerarea celulară și combaterea efectelor nocive ale razelor UV din interiorul pielii.
Tot prin studii clinice s-a demonstrat că proprietățile regeneratoare ale acidului hialuronic sunt mai spectaculoase atunci când este asociat cu vitamina C. Reunite în aceeași formulă, vitamina C și acidul hialuronic au un puternic efect anti-aging, oferind apărare antioxidantă împotriva daunelor produse de radicalii liberi.
Beauty Help, nutricosmetic premium pentru frumusețe din interior
Pentru a te bucura de frumusețe naturală, acea frumusețe care vine din interior („beauty from inside”), descoperă Beauty Help de la Zenyth, un nutricosmetic cu o formulă unică și inovatoare. Beauty Help conține colagen, acid hialuronic, vitamina C și alte ingrediente premium reunite în doze optime pentru a asigura o îngrijire profundă a pielii. Administrat pe cale internă, Beauty Help hrănește și regenerează de la nivel celular pielea de pe întreg corpul. Rezultatele sunt spectaculoase, iar după primele săptămâni de la începerea curei vei putea observa:
- Reducerea ridurilor prin efectul de umplere asupra matricei extracelulare a pielii.
- Stimularea reînnoirii celulare în piele.
- Refacerea structurii sănătoase a pielii.
- Hidratarea pielii.
- Prevenirea îmbătrânirii precoce a pielii.
- Reducerea erupțiilor acneice.
Surse:
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9260568
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2450149
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3227957
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8977705
- ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21732161
- organicbeautyandskin.com/what-is-my-skin-type/benefits-of-hyaluronic-acid.html