Colagenul și vitamina C, aliați contra ridurilor

Colagenul este un element important din structura corpului uman, fiind prezent în toate organele: de la piele, oase, mușchi, articulații, tendoane până la inimă, plămâni, vase de sânge, creier… În cele ce urmează ne vom referi la rolul colagenului în structura pielii, de ce este esențial pentru menținerea fermității și elasticității pielii și ce soluții există pentru a susține frumusețea din interior.

Fibrele de colagen, alături de elastină, alcătuiesc rețeaua de fibre proteinice din dermă, care sunt încorporate în acid hialuronic. Aceasta este de fapt structura de rezistență a pielii. Atunci când colagenul, elastina și acidul hialuronic încep să se degradeze, își fac apariția ridurile, tenul își pierde din volum, pielea devine flască și se lasă. După vârsta de 25 de ani, capacitatea organismului de a sintetiza colagen scade treptat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, colagenul se pierde în proporție de 1% pe an. De aceea, unul dintre primii pași pe care trebuie să îi facem pentru a încetini procesul de îmbătrânire constă atât în prevenirea pierderii de colagen, cât și în stimularea producerii de nou colagen. Aceste măsuri trebuie puse în practică chiar de la 25-30 de ani.

Vitamina C, esențială în sinteza colagenului

Colagenul se sintetizează în organism din celulele fibroblaste. Mai întâi se creează un precursor de colagen, alcătuit din glicină și prolină, principalii aminoacizi din compoziția colagenului, apoi iau naștere fibrele de colagen.

Vitamina C joacă un rol important încă din primele stadii ale formării colagenului. Având rol de co-factor, vitamina C este indispensabilă pentru buna funcționare a lizinei și a hidroxiprolinei, două enzime care participă la formarea colagenului. Funcționarea defectuoasă a acestor două enzime amenință întreg procesul de sinteză a colagenului.

ilustratie-piele-se

Pielea ternă, lipsită de tonus, sângerarea gingiilor, vindecarea greoaie a rănilor, hemoragiile pielii (vânătăi) sunt semne ale unei producții reduse de colagen din cauza lipsei de vitamina C din corp.

În cadrul unui studiu de laborator, cercetătorii au observat efectele expunerii țesutului cutanat la vitamina C. Rezultatele, publicate în International Journal of Cosmetic Science (1998), au arătat că sinteza colagenului este de opt ori mai mare în prezența vitaminei C. Potrivit cercetătorilor, cele două componente – colagenul și vitamina C – pot fi considerate ingrediente esențiale pentru sănătatea pielii și sunt binevenite în orice produs antiaging.

 

Cum susținem producția de colagen?

Cu cât aportul de vitamina C este mai mare, cu atât pielea va beneficia de o cantitate mai bună de colagen și va fi mai protejată de îmbătrânire. Ce ai de făcut în acest sens? Un pas important este îmbunătățirea stilului de viață. Trebuie să știi că metabolismul colagenului este afectat de obiceiuri de zi cu zi, care generează stres oxidativ și, implicit, îmbătrânire precoce: fumat, poluare, deshidratare, alimentație fast-food, stres, sedentarism, expunere excesivă la soare. Acești factori conduc la apariția radicalilor liberi, care atacă inclusiv capacitatea organismului de a produce colagen nou.

O dietă bogată în vitamina C și alți antioxidanți va ajuta cu siguranță la reducerea radicalilor liberi și la prevenirea efectului distructiv pe care aceștia îl au asupra sintezei colagenului. Citricele, merele, fructele de pădure, legumele crude sunt în topul alimentelor bogate în vitamina C și nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.

Beauty Help, shake de frumusețe pe bază de colagen, vitamina C și alte ingrediente

O formulă complexă care reunește ingrediente ce acționează sinergic pentru frumusețea pielii este Beauty Help de la Zenyth. Acest nutricosmetic premium conține cei mai buni nutrienți, în doze optime, pentru îngrijirea tenului, părului și unghiilor din interior: colagen (8000 mg), vitamina C (1000 mg), MSM (500 mg), acid hialuronic (40 mg), resveratrol (40 mg), coenzima Q10 (30 mg), ceramozide (30 mg), vitamina E (3,37 mg), astaxantină (1 mg).

Beauty Help reface rezervele de colagen ale organismului pe două căi:

  • Îți aduce un aport considerabil de colagen din exterior – 8000 mg colagen hidrolizat/doza zilnică!
  • Stimulează sinteza colagenului din interior, prin conținutul ridicat de vitamina C: 1000 mg/doza zilnică!

Beauty Help este un produs multifuncțional de frumusețe, special creat pentru a asigura o îngrijire profundă a pielii, având efect susținut de „beauty from inside” (frumusețe din interior). Ingredientele Beauty Help ajută pielea să își păstreze aspectul tânăr, sănătos și luminos. Încearcă-l și vei observa în scurt timp că pielea ta își recapătă tonusul și fermitatea, ridurile se reduc vizibil, petele și porii dilatați se estompează.

Savurează în fiecare zi shake-ul de frumusețe Beauty Help! Convinge-te că frumusețea vine din interior!

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499
  • medscape.com/viewarticle/423231_2
  • passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx