Cum recunoști tipul tău de piele?

Tu știi ce tip de piele ai? Mixtă, normală, uscată sau grasă? Este foarte important să-ți cunoști tipul de piele pentru a ști cum să o îngrijești corect. Află în continuare cum îți dai seama ce fel de piele ai și care sunt nevoile specifice tenului tău.

Dar dincolo de încadrarea într-o anumită categorie, trebuie să reții că există o serie de factori externi și interni care pot influența felul în care arată și se simte pielea. De aceea, pentru o evaluare corectă a pielii vei lua în considerare și: vârsta, predispoziția genetică pentru anumite afecțiuni ale pielii, activitatea hormonală, dieta, stresul, rutina de îngrijire, expunerea neprotejată la soare, fumatul, poluarea.

Drept urmare, principalele tipuri de ten – normal, mixt, uscat, gras – reprezintă o bază de pornire, la care se adaugă o multitudine de nuanțe determinate de factorii care afectează tipul de piele. Astfel, sunt persoane care au: ten uscat și sensibil, ten gras și cu tendințe acneice, ten mixt și cu daune solare etc. De ce este importantă recunoașterea acestor semne? Cu cât știi mai multe despre tot ce îți afectează pielea, cu atât vei putea lua măsurile necesare pentru a avea un ten fără cusur.

Test pentru identificarea tipului de piele

Pentru a ști în ce categorie te situezi, efectuează următorul test. Vei începe prin curățarea tenului cu ajutorul unui gel spumant (de preferat fără săpun, cu pH neutru). Așteaptă 30 de minute, până când glandele sebacee își reiau funcția normală. Apoi, utilizează benzi speciale de hârtie pentru testarea tipului de ten: una pe linia mediană a feței, de la frunte până la bărbie, și cealaltă pe o parte a feței, în zona obrazului. Apasă 2 minute pe aceste benzi, fără alte mișcări de frecare. Îndepărtează benzile și observă urmele apărute:

 • dacă ambele benzi prezintă numeroase urme de sebum, pielea ta este grasă;
 • dacă doar pe banda de pe linia mediană (zona T a feței) se văd urme grase, pielea este mixtă;
 • dacă niciuna dintre benzi nu are urme de sebum, pielea este uscată;
 • dacă observi pe ambele benzi doar câteva urme, pielea este normală.

În afară de acest test, este bine să îți observi cu atenție tenul, după ce este demachiat și curățat. Dacă te confrunți periodic cu puncte negre și coșuri, iar porii sunt vizibili și dilatați, este foarte posibil să te încadrezi în categoria „ten gras cu tendințe acneice”. Dacă ai senzația de piele strânsă și sensibilă, predispusă la înroșire, mâncărimi, este posibil ca tenul tău să fie uscat și cu tendință atopică.

Tenul mixt, cel mai răspândit tip de piele

Cei mai mulți dintre noi au piele mixtă. Este cel mai frecvent tip de ten, dar și cel mai dificil de întreținut, fiindcă are nevoi diferite. Zona T (frunte, nas, bărbie) este afectată de exces de sebum, iar părțile laterale ale feței sunt predispuse la deshidratare, ceea ce arată un dezechilibru. Ritualul de îngrijire reprezintă o provocare pentru că scopul este tocmai restabilirea acestui dezechilibru. Pentru aceasta vei avea grijă să alegi produse eficiente în reglarea secreției de sebum pe zona T, iar în același timp capabile să mențină o bună hidratare pe celelalte zone (obraji, tâmple). Dimineața și seara utilizează un demachiant blând, insistând pe zonele seboreice. Exfolierea este recomandată o dată pe săptămână, după care aplică o mască pentru reechilibrarea pielii. Din punct de vedere al machiajului, adaptează de asemenea produsele la nevoile tenului tău. Pentru zona T utilizează un fond de ten fluid, iar pentru pomeți, un fond de ten stick sau pudră. Tenul mixt este foarte sensibil la agresiunile externe, motiv pentru care protecția solară este indispensabilă indiferent de anotimp.

Tenul gras, coșmarul tinerilor

Piele cu aspect lucios, imperfecțiuni și pori dilatați… acestea sunt problemele de care se plâng majoritatea tinerilor. Tenul gras apare din cauza excesului de sebum, determinat în adolescență, dar uneori și după aceea de fluctuații hormonale. În cazul persoanelor cu ten gras, pielea este lucioasă mai ales pe zona T, dar și la nivelul obrajilor. Porii sunt dilatați și vizibili la nivelul feței în ansamblu, iar cea mai mare problemă este acneea. Pielea grasă prezintă totuși unele avantaje: este mai puțin sensibilă decât pielea uscată și mai puțin predispusă la riduri, deoarece secreția de sebum contribuie la formarea filmului hidrolipidic, care protejează pielea de efectele dăunătoare ale deshidratării. Cu toate acestea, tenul gras se irită ușor în prezența unor factori externi precum poluarea, soarele, frigul. Stresul are de asemenea un impact vizibil asupra persoanelor cu piele grasă, fiindcă accentuează secreția de sebum.

Pielea grasă nu este chiar o problemă de nerezolvat. Important este ca îngrijirea să vizeze combaterea excesului de sebum. Pentru demachiere și curățarea feței sunt indicate produse cu textură de gel sau spumă. Poate fi folosită și o loțiune astringentă. Fiindcă și pielea grasă are nevoie de hidratare, dimineața și seara vei aplica o cremă lejeră non-comedogenă și non-grasă. Pentru purificarea pielii și eliminarea impurităților, poți apela la exfoliere și o mască purificatoare de două ori pe săptămână. Urmând acești pași vei putea menține echilibrul pielii și limita apariția coșurilor.

Tenul uscat, predispus la îmbătrânire prematură

Pielea uscată, în adevăratul sens al cuvântului, este foarte rară. În cazul femeilor care spun că au piele uscată este vorba mai degrabă despre piele foarte sensibilă, care se irită și se înroșește ușor. Tenul acestora este fin, pielea e subțire, cu aspect tern și lipsit de strălucire. Mai ales în sezonul rece apar senzații de disconfort, piele care strânge, mâncărimi, descuamare. Toate acestea apar din cauza lipsei de sebum, ceea ce conduce la deshidratare și permeabilitate crescută a filmului hidrolipidic. Acest tip de piele este întâlnit cu predilecție la persoanele în vârstă, deoarece cantitatea de sebum se reduce odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru a-și recăpăta strălucirea și catifelarea, pielea uscată are nevoie de îngrijire cu efect hidratant și emolient. Săpunul, gelurile de curățare, loțiunile astringente sunt total contraindicate. Pentru curățare vei folosi un lapte demachiant cu textură onctuoasă. Crema hidratantă este obligatorie dimineața și seara. În sezonul rece poți apela la produse de genul cold cream. Exfolierea nu este necesară mai mult de o dată pe lună, după care trebuie urmată de o mască intens hidratantă, cu efect restructurant asupra filmului hidrolipidic.

Beauty Help, aliatul tuturor tipurilor de piele

Beauty Help este un nutricosmetic premium care restabilește echilibrul pielii, indiferent că este mixtă, grasă sau uscată, datorită efectului susținut de „beauty from inside” (frumusețe din interior). Formula complexă Beauty Help reunește în doze optime ingrediente care asigură hrănirea și refacerea pielii de la nivel celular: colagen bioactiv hidrolizat, acid hialuronic, fitoceramide, resveratrol, astaxantină, vitaminele C și E, coenzima Q10, MSM.

Beauty Help este o pudră care se administrează în fiecare dimineață sub formă de shake delicios cu gust de căpșuni. Pentru efecte optime și de lungă durată urmează o cură de cel puțin 3 luni. Te vei bucura de următoarele rezultate:

 • Normalizarea producției de sebum.
 • Micșorarea porilor dilatați.
 • Estomparea petelor cutanate.
 • Prevenirea și reducerea acneei.
 • Îmbunătățirea microcirculației.
 • Hidratarea pielii.
 • Redarea fermității, elasticității și luminozității pielii.
 • Reducerea ridurilor fine.

Pentru îngrijirea tenului îți poți face și o mască în care să pui Beauty Help:

Rețeta 1:

1 linguriță rasă de Beauty Help + 1 linguriță apă (sau gel de aloe), se amestecă bine. Se adaugă 1/2 linguriță de ulei de cocos și se amestecă din nou. În cazul tenurilor acneice se poate adăuga și 2-3 picături de ulei de Tee Tree.

Rețeta 2:

* 1 linguriță rasă de Beauty Help + 1 linguriță de argilă + 2 lingurițe apă + un vârf de linguriță miere de albine.

Se aplică pe față, se lasă 10-15 minute, apoi se spală cu apă călduță.

Surse:

 • webmd.com/beauty/whats-your-skin-type
 • marieclaire.fr/comment-reconnaitre-son-type-de-peau
 • skin-science.com/_int/_en/topic/topic_sousrub.aspx