Geluri exfoliante, măști și peeling-uri cu diverse semințe sau sâmburi, proceduri de microdermabraziune, creme pe bază de acizi, periuțe și chiar șervețele abrazive… Toate cu un singur scop: „curățarea profundă a pielii”. Acesta este unul dintre cele mai promovate și exploatate mesaje din industria frumuseții, iar oferta este pe măsură. Rafturile de cosmetice abundă în produse de exfoliere și tot mai multe femei cad în capcana lumii moderne: „obsesia igienei”. Ne dorim un ten imaculat, fără urme de impurități și bacterii. Ne dorim o piele care strălucește de curățenie. Ce facem? Utilizăm zilnic un exfoliant. Ce obținem? O piele care strălucește, într-adevăr, dar nu pentru că ar fi mai curată, ci pentru că zi de zi este agresată, descuamată, șlefuită, dezvelită de straturi întregi de celule, multe dintre ele normale, protectoare.
Unde duce exfolierea excesivă?
Practic, ce face exfolierea? Aplicată zi de zi, exfolierea îndepărtează filmul hidrolipidic, bariera protectoare de la suprafața pielii. Acesta este, de altfel, primul strat al pielii, numit stratul cornos. Atunci când celulele stratului cornos sunt îndepărtate prin agenți agresivi rămâne la vedere următorul strat din structura pielii, cel transparent. Astfel se explică acel aspect lucios al pielii după exfoliere. Este însă acesta un aspect sănătos? Nicidecum! Privată de bariera naturală de protecție, pielea devine permeabilă: factorii iritanți și poluanți pătrund cu ușurință în epidermă, declanșând așa-numitul fenomen de „piele sensibilă”.
Vrei să afli mai multe despre consecințele pe care le pot avea metodele de exfoliere asupra pielii? Când avem nevoie de această procedură și în ce condiții este indicată? Îți dezvăluim răspunsurile în continuare.
Bacteriile înseamnă viață. Ele trăiesc inclusiv pe piele!
La suprafața pielii există un ecosistem complex de bacterii numit microbiom cutanat. Rolul său este de a proteja organismul de bacterii patogene și de a stimula sistemul imunitar. Dar pentru a-și îndeplini funcțiile, microbiomul cutanat trebuie să conviețuiască în stare de echilibru. Din păcate, numeroase produse cosmetice și de igienă, expunerea la soare sau alți factori de mediu și chiar propriile noastre greșeli de îngrijire (exfolierea în exces, traumatizarea porilor) pot perturba echilibrul microbiomului cutanat.
Unele dintre cele mai agresive substanțe pentru piele sunt surfactanții. Aceștia sunt emulsifianți care pot interacționa atât cu apa, cât și cu grăsimile, motiv pentru care principala lor proprietate este de a dizolva impuritățile, sebumul, transpirația, machiajul. Substanțele emulsifiante se găsesc în săpunuri, șampoane, geluri de duș, geluri de curățare a feței, dar și în loțiuni demachiante, apă micelară, produse de exfoliere. Problema este că surfactanții, prin acțiunea lor degresantă, afectează funcția de barieră a pielii, mai ales la nivelul feței, unde este cea mai fină și mai sensibilă piele. Chiar și persoanele cu ten gras sau predispus la acnee au de suferit din cauza săpunurilor agresive, deoarece cu cât pielea este mai degresată, cu atât secreția de sebum crește.
De aceea, calitatea majoră a unui bun produs de curățare sau de exfoliere este de a respecta echilibrul microbiomului cutanat. Așadar, regula de aur în privința igienei este menținerea pielii curate, dar asta nu înseamnă „a omorî 99,9% din bacterii”.
Exfoliere? Da, dar cu blândețe!
Pielea dispune de un mecanism natural de curățare și regenerare. În fiecare lună, celulele pielii se maturizează și sunt înlocuite cu celule noi. Acest proces de regenerare durează între 27 și 36 de zile și începe în straturile profunde ale pielii și se finalizează în stratul cornos de la suprafață, alcătuit dintr-un înveliș de keratină și celule moarte. Întrucât stratul cornos are rol de protecție, tot ceea ce vine în contact cu el trebuie să se realizeze cu blândețe și multă precauție. Drept urmare, exfolierea feței este necesară pentru îndepărtarea completă a celulelor moarte, dar nu trebuie aplicată mai mult de o dată pe săptămână, în cazul persoanelor cu ten normal, și o dată pe lună, în cazul persoanelor cu ten sensibil. Pentru corp, un gomaj o dată pe lună este suficient.
Beauty Help, nutricosmetic pentru regenerarea pielii de la nivel celular
Pielea ta are nevoie de ceva mai mult decât o simplă exfoliere? Visezi la un ten cu aspect radiant și revitalizat? Ai nevoie de Beauty Help, primul produs multifuncțional de frumusețe, care hrănește și regenerează de la nivel celular pielea de pe întreg corpul. Beauty Help conține ingrediente premium: colagen bioactiv hidrolizat, acid hialuronic, ceramozide, resveratrol, vitaminele C și E, coenzima Q10, astaxantină, MSM, în doze optime, care acționează sinergic, îmbunătățind vizibil aspectul pielii din interior. Formula unică Beauty Help are efect susținut de „beauty from inside” (frumusețe din interior), acționând prin repararea și restructurarea profundă a pielii.
Beauty Help se administrează sub formă de shake sau în amestec cu iaurt, suc de fructe sau ceai. Savurează în fiecare dimineață Beauty Help, doza ta de frumusețe!
Surse:
- cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/how-to/a12332/are-you-over-exfoliating-your-face/
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
- psychologies.com/Beaute/Visage/Soins-du-visage/Articles-et-Dossiers/Conseil-arretons-de-nous-decaper-la-peau
- prevention.com/beauty/worst-beauty-products-your-skin
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3069307/