Fitoceramidele, ajutorul neprețuit al plantelor în lupta anti-îmbătrânire

Ridurile și petele pigmentare îți adaugă ani buni la vârsta reală? Pielea ta are nevoie urgentă de hidratare! Cea mai bună hidratare vine din interiorul organismului tău. Această hidratare profundă depinde însă, în bună măsură, de o categorie specială de lipide aflate în structura pielii, numite ceramide.

Pielea conține aproximativ 40-50% ceramide. Ele nu pot fi stocate în corp sau în piele. Iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, cantitatea de lipide naturale din piele scade dramatic. Consecințele sunt vizibile: riduri, pete maronii, pori dilatați, piele uscată și lăsată. Cheia pentru a redobândi o piele fermă și strălucitoare o reprezintă ceramidele. Din acest motiv, ceramidele sunt încadrate în categoria ingredientelor „must have” din cremele de lux. Problema este că, aplicate local, aceste molecule lipidice nu pot pătrunde suficient de adânc în piele pentru a încetini cu adevărat formarea ridurilor și îmbătrânirea pielii.

Fitoceramidele, protecție naturală împotriva îmbătrânirii

Din fericire, au fost descoperite fitoceramidele – molecule derivate din plante, care pot fi administrate oral și care, odată absorbite în circulația sângelui, sunt transportate la celulele din structura pielii. Un mare avantaj este faptul că aceste molecule de reîntinerire, cum le numesc specialiștii, ajung la întreaga suprafață a pielii, nu doar la nivelul tenului, cum se întâmplă în cazul în care se aplică o cremă cu fitoceramide.

Fitoceramidele administrate oral acționează din interior pentru o piele mai hidratată, netedă și întinerită, demonstrează două studii clinice: „The moisturizing effect of a wheat extract food supplement on women’s skin” (2011) și „Clinical evaluation of a hydrating food supplement” (2005).

Ce sunt ceramidele?

structura-pieliiCeramidele sunt lipide bioactive ceroase, componente principale ale stratului cornos al pielii. Ele ajută la formarea barierei protectoare a pielii, la reținerea apei în celule și la apărarea pielii împotriva factorilor agresivi din mediul extern. De aceea, scăderea producției de ceramide cauzează nu numai îmbătrânirea pielii, ci și predispoziție crescută la infecții, dermatită atopică sau chiar cancer.

Pe lângă protejarea pielii împotriva deshidratării, ceramidele mai au un rol important. Ele facilitează dialogul între celulele cutanate, care astfel „comunică” și „stabilesc” când și cum să crească, cum să reacționeze la stres și când trebuie să apară o nouă generație de celule. Să luăm de exemplu stresul care apare în timpul expunerii la soare. Atunci când pielea este supusă stresului provocat de razele ultraviolete, este necesară o cantitate mai mare de ceramide care să ajute celulele la combaterea eficientă a efectelor distructive.

 

 

 

 

 

 

Știați că?

Deși ceramidele sunt prezente în multe alimente, în orez, grâu, spanac, sfeclă roșie, aportul din alimentație nu este suficient pentru a acoperi cantitatea de care este nevoie pentru întinerirea pielii. De aceea, un efect anti-aging vizibil poate fi obținut doar cu ajutorul unor suplimente alimentare pe bază de ceramide.

Ceramide din interior sau din exterior?

Persoanele cu pielea sensibilă, predispusă la formarea ridurilor, uscare, dermatite, infecții, au de obicei un deficit de ceramide. În încercarea de a găsi soluții la aceste probleme, cercetătorii au investigat eficacitatea utilizării cremelor pe bază de ceramide. Astfel ei au observat că aplicarea ceramidelor direct pe piele poate îmbunătăți funcția de barieră protectoare a pielii, însă nivelul de hidratare – doar în mică măsură, conform studiului „Evaluation of skin-moisturizing effects of oral or percutaneous use of plant ceramides” (2007).

Cercetătorii au explicat că o aplicație locală de ceramide nu reprezintă traseul natural al acestora. Aceste molecule se formează din interior și ajung în exterior, în stratul cornos al pielii. Așa se explică de ce cremele și loțiunile aplicate pe suprafața pielii nu se pot compara cu producția de ceramide care se dezvoltă în mod natural într-o piele sănătoasă și tânără.

Cum au fost descoperite fitoceramidele?

Oamenii de știință și-au îndreptat atenția spre ceramidele sub formă de suplimente nutritive. Inițial au fost studiate efectele ceramidelor din surse animale. Apoi, cercetătorii au descoperit ceramidele extrase din orez, porumb sau grâu. Aceste ceramide provenite din plante se numesc fitoceramide.

Un progres important în dermato-cosmetică l-a reprezentat descoperirea fitoceramidelor derivate din grâu. Potrivit unui raport al Food and Drug Administration (FDA – Autoritatea alimentelor și medicamentelor din SUA), numeroase studii confirmă rolul crucial pe care îl au fitoceramidele, administrate oral, în hidratarea pielii de la nivel celular și menținerea funcției de barieră protectoare a acesteia.

Beneficiile fitoceramidelor, dovedite științific

Pentru a demonstra eficacitatea fitoceramidelor derivate din grâu, cercetătorii au efectuat studii științifice dintre cele mai riguroase: studii clinice de tip dublu-orb, controlat-placebo.

Unul dintre cele mai importante studii a fost publicat în International Journal of Cosmetic Science (2011) și a fost realizat de o echipă de medici dermatologi francezi. La studiu au luat parte 51 de femei cu vârste între 20 și 63 de ani, având piele uscată sau foarte uscată, care au primit o doză de 350 mg de fitoceramide din grâu sau placebo, timp de 3 luni. Periodic, dermatologii au evaluat gradul de hidratare a pielii de la nivelul picioarelor, brațelor și feței. La sfârșitul curei s-a observat o creștere semnificativă a gradului de hidratare pe toată suprafața corpului și atenuarea simptomelor asociate cu pielea uscată: roșeață, sensibilitate, descuamare, mâncărimi. De menționat că în grupul placebo nu au fost raportate îmbunătățiri. Autorii studiului subliniază faptul că „fitoceramidele își croiesc drum prin fluxul sanguin către celulele pielii, unde exercită un puternic efect de rehidratare și întinerire”.

Beauty Help, formulă ultra-complexă 9-in-1

Doza zilnică de Beauty Help (15 g) conține 30 mg fitoceramide extrase din grâu, care te ajută să ștergi din urmele timpului de pe chipul tău, să ai o piele hidratată și catifelată pe tot corpul, un ten fără pete care să radieze de sănătate.

Intră în lumea magică a nutricosmeticelor! Încearcă Beauty Help, nutricosmetic premium, ce conține o formulă ultra-complexă 9-in-1. Beauty Help reunește, în doze optime, ingrediente de cea mai bună calitate: colagen, acid hialuronic, fitoceramide, resveratrol, vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, astaxantină, MSM.

Îndrăznește să fii frumoasă! Savurează în fiecare dimineață Beauty Help, shake-ul tău de frumusețe!

Surse:

  • scicurve.com/paper/20646083
  • lifeextension.com/Magazine/2014/11/Phytoceramides-Skin-Rejuvenation-From-The-Inside-Out/Page-01
  • fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-rpt0275-04-Udell-vol211.pdf
  • oryza.co.jp/html/english/pdf/ceramide_clinical.pdf