Pielea tânără și frumoasă rămâne una din marile dorințe ale oricărei femei. Însă pe măsură ce înaintăm în vârstă, devine un vis tot mai greu de realizat. Cum elixirul tinereții fără bătrânețe nu a fost încă descoperit, procesul de îmbătrânire nu iartă pe nimeni. Și totuși nu suntem toți egali în fața îmbătrânirii. În timp ce unele persoane nu-și arată deloc vârsta biologică și par mai tinere decât în realitate, altele sunt îmbătrânite înainte de vreme. De ce acest proces este mai vizibil la unii dintre noi? Putem oare interveni pentru a încetini în mod real modificările legate de vârstă? Află în continuare care sunt principalele cauze ale îmbătrânirii precoce și descoperă o soluție inovatoare anti-aging, care acționează din interiorul organismului, hrănind și regenerând pielea de la nivel celular.
De ce lupta anti-îmbătrânire trebuie să înceapă de la nivel celular?
Ridurile – primele semne ale îmbătrânirii cutanate – reprezintă doar vârful icebergului. Partea nevăzută, dar cea mai importantă o reprezintă îmbătrânirea în ansamblu, care este un proces natural, inevitabil, cu intensități și manifestări diferite, în funcție de capitalul genetic și modul de viață al fiecărui individ. După cum arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în lucrarea „Prevenția îmbătrânirii precoce”, îmbătrânirea pielii se produce la nivel celular, prin intermediul a patru mecanisme principale:
- genetic (deși în prezent s-a constatat că genele influențează în proporție de doar 10% din longevitatea și îmbătrânirea, restul de 90% depinzând de stilul de viață);
- cromozomial (lungimea telomerilor);
- hormonal (acțiunile reparatorii);
- mitocondrial (producția de energie biologică – ATP și stresul oxidativ).
Îmbătrânirea pielii este influențată atât de acești factori interni enumerați mai sus, cât și de factori externi (expunerea la soare, poluare, radiații, toxine). Celulele pielii sunt extrem de sensibile la acțiunea stresului oxidativ, marcat prin acumularea radicalilor liberi, responsabili de modificările la nivelul mitocondriilor (centrii energetici ai celulei), ceea ce antrenează diminuarea energiei vitale a celulei. Acesta este, pe scurt, mecanismul de apariție a procesului de îmbătrânire la nivel celular. Drept urmare, lupta anti-aging aici trebuie să înceapă.
Soarele și fumatul, inamici redutabili ai pielii
Există doi factori externi majori care agravează și accelerează îmbătrânirea pielii: soarele și fumatul.
Razele ultraviolete acționează asupra celulelor pielii, deteriorând lanțul ADN. Astfel, celulele produc mai puțină melanină și se reduce sinteza de colagen și elastină. Așa se explică de ce expunerea prelungită la soare grăbește apariția ridurilor, mai ales a celor profunde, și conduce la apariția petelor pigmetare. Cu timpul, pielea își pierde din elasticitate și se deshidratează. Zonele cele mai expuse la lumina soarelui, precum fața, mâinile și decolteul, sunt și cele mai afectate de îmbătrânire precoce.
Fumatul este un alt factor de îmbătrânire cutanată, care se cumulează cu soarele. Fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe nocive, multe dintre ele deteriorând acidul hialuronic și fibrele de elastină din structura pielii. Iată de ce persoanele care fumează au un ten lipsit de strălucire, tern, cu aspect îngroșat (din cauza acumulării unor fibre de elastină de proastă calitate) și cu pori dilatați. Tot fumatul provoacă retenția de sebum în piele, ceea ce reprezintă o sursă de acnee.
În plus, alimentația săracă în antioxidanți și acizi grași esențiali, alcoolul, stresul, lipsa de somn intervin de asemenea în accelerarea procesului de îmbătrânire.
Strategie pentru întinerirea pielii
Un program preventiv anti-îmbătrânire ar trebui să ia în considerare o serie de măsuri care vizează optimizarea stilului de viață:
- Expunerea la soare trebuie făcută cu măsură, iar aplicarea unei protecții solare este bine să fie inclusă în ritualul zilnic de îngrijire a pielii.
- Este necesar să bei cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi pentru a-ți asigura un nivel bun de hidratare a organismului, care ajută inclusiv la hidratarea pielii.
- Adoptă o alimentație echilibrată și variată, bogată în fructe și legume proaspete ce îți vor furniza cantități valoroase de antioxidanți, dar nu uita că ai nevoie și de proteine și grăsimi de calitate din pește, carne albă, lactate.
- Renunțarea la fumat este o măsură imperativă dacă îți dorești cu adevărat ca strategia anti-aging să aibă succes.
- Combaterea stresului, programul ordonat de viață, odihna și relaxarea trebuie să facă parte din plan, iar rezultatele pozitive se vor vedea cu siguranță pe chipul tău.
Surse:
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
- Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, „Prevenția îmbătrânirii precoce”, Editura Printech, București 2016
- sante.lefigaro.fr/mieux-etre/beaute/vieillissement-cutane/comment-vieillit-peau