Ne acoperă corpul din cap până-n picioare. Este un înveliș viu, neîntrerupt, cu o suprafață de circa 2 metri pătrați, cântărind în medie 5 kilograme. Este flexibilă, elastică, rezistentă și se regenerează în fiecare lună. Ce este? Pielea, bineînțeles! Este un organ vital, care ne protejează de soare, frig, microbi, radiații, poluare, traumatisme și diverse șocuri. Este și un fin organ senzorial și un sistem informațional complex, asigurând simțul tactil și reflectând starea de sănătate a organismului.
Pe de altă parte, pielea îndeplinește un puternic rol psihosocial. Aspectul pielii oferă indicii despre vârsta unei persoane, despre modul de viață, despre preocupările sale, despre stare psihică. O persoană cu piele ce radiază de sănătate este încrezătoare, optimistă, sociabilă. Este o persoană care poate afirma fără rezerve: „Mă simt bine în pielea mea!”. Gândiți-vă, în schimb, ce simt oamenii care suferă de acnee, eczeme, psoriazis, vitiligo și alte boli de piele? Orice semn vizibil pe piele, o leziune sau o simplă cicatrice poate fi un motiv de afectare a imaginii de sine și de scădere a calității vieții. Pentru a înțelege și mai bine cât de importantă este pielea, vă invităm într-o călătorie în universul fascinant al celui mai mare organ al corpului omenesc.
Pielea – o structură complexă
Fiecare centimetru pătrat de piele conține aproximativ 20 de glande sebacee, 100 de glande sudoripare, 4 metri de nervi, 1 metru de vase de sânge, 4-5 fire de păr, în jur de 5.000 de terminații nervoase și aproximativ 6 milioane de celule.
Din punct de vedere chimic, pielea este alcătuită, în medie, din:
- 70% apă
- 27,5% proteine
- 2% lipide
- 0,5% săruri minerale și oligoelemente
Pielea cuprinde trei straturi de țesuturi:
- Epidermă – stratul superficial, un țesut epitelial, compus din trei feluri de celule: keratinocite (conțin keratină, o proteină care intră și în compoziția părului și unghiilor, și lipide), melanocite (produc melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii), celule Langerhans (participă la sistemul imunitar al pielii).
- Dermă – stratul intermediar, un țesut conjunctiv, care susține epiderma, fiind compus dintr-o rețea de fibre proteinice (colagen, elastină), încorporate într-un fluid de glicozaminoglicani (acid hialuronic); tot aici se află o rețea vasculară și terminațiile nervoase, precum și celule imunitare (mastocite, histiocite).
- Hipodermă – stratul profund, un țesut adipos, este traversat de vase de sânge și nervi, are rol protector între dermă și os și energetic prin stocarea grăsimilor, este izolant termic, modelează silueta în funcție de vârstă, sex, statut nutrițional.
La nivelul dermei și hipodermei se găsesc așa-numitele anexe ale pielii:
- glandele sebacee, care secretă sebumul, filmul hidrolipidic care protejează epiderma;
- glandele sudoripare apocrine, responsabile de mirosul corporal;
- glandele sudoripare ecrine, care produc transpirația apoasă;
- foliculii piloși, rădăcinile firelor de păr.
Pielea se înnoiește în fiecare lună
Epiderma se regenerează în permanență. Keratinocitele din stratul profund al epidermei migrează progresiv către suprafața pielii, suferind diferite mutații. Ele își pierd nucleul și ajung în stadiul de corneocite, care alcătuiesc stratul cornos. În final, celulele moarte sunt eliminate, în mod natural, prin transpirație și sebum și sunt îndepărtate de pe piele când ne spălăm, rămân pe prosop și pe haine. Regenerarea pielii se produce în principal în timpul somnului, iar un ciclu complet de regenerare durează între 21 și 28 de zile. În timpul vieții, un om pierde până la 18 kilograme de piele moartă. Aproape 50% din praful de casă este constituit din scuame, particule de piele moartă.
Pe lângă capacitatea de regenerare, pielea are și o extraordinară capacitate de autoreparare. În cazul în care o leziune rupe continuitatea barierei cutanate, imediat se declanșează un proces de cicatrizare. În aproximativ 6-7 zile, rana se vindecă lăsând în urmă o cicatrice, mai mult sau mai puțin vizibilă în funcție de mai mulți factori: vârsta și starea individului, cauza leziunii, adâncimea, localizarea. Cicatrizarea este un fenomen natural, dar este specific fiecărui individ în parte. O cicatrice poate evolua în mod imprevizibil și este dificil pentru un medic să prevadă calitatea unei cicatrici.
Pielea, oglinda sănătății
Aspectul pielii poate oferi numeroase indicii despre starea de sănătate. Erupțiile cutanate, mâncărimile, iritațiile sunt semne ale unora dintre cele mai diverse boli: de la alergii, infecții bacteriene sau virale (locale sau generale) până la boli autoimune, afecțiuni hepatice, cancer. Cele mai periculoase sunt arsurile pielii. O arsură care doare este de preferat în locul unei arsuri care nu doare. De ce? Arsura care doare are expuse terminațiile nervoase și există șanse mari ca pielea să se refacă. În schimb, o arsură care nu doare, adică de gradul IV, prezintă risc de necroză și necesită intervenție chirurgicală pentru transplant de piele. Fără piele, devenim o țintă vie pentru bacterii, care ne invadează rapid. Dacă arsura este pe suprafață extinsă, există un risc major de deshidratare, fiindcă lichidele și sărurile minerale se pierd instantaneu în lipsa învelișului extern.
Cea mai frecventă afecțiune a pielii este acneea. Peste 80% din adolescenți au probleme cu coșurile. Însă de acnee nu se scapă prea ușor nici după vârsta adolescenței, mai ales în cazul femeilor. Astfel, între 20 și 29 de ani, jumătate dintre femei prezintă semne de acnee, iar între 40 și 49 de ani, leziunile acneice se mențin pentru 20-25% dintre femei.
Îngrijirea pielii
Pielea este un organ complex care încetează să mai funcționeze corect din pricina unor factori agresivi:
- fumat;
- expunere la soare;
- lipsă de somn;
- alimentație dezechilibrată.
Ca atare, pentru a ne păstra sănătatea pielii este important să limităm cât de mult posibil expunerea la acești factori.
Alte reguli generale de îngrijire:
- Alege produse potrivite tipului tău de piele și eventualelor probleme. Ideal ar fi să optezi pentru produse cosmetice care conțin cât mai mulți antioxidanți.
- Expune-ți pielea la soare cu măsură și sub nicio formă nu merge la solar.
- Folosește machiaj corect aplicat, utilizează produse de bună calitate și nu uita să te demachiezi dimineața și seara, indiferent dacă ai avut machiaj sau nu.
Nutricosmeticele – o nouă dimensiune a frumuseții
Ce nu poate face nicio cremă oricât de revoluționară ar fi? Nu poate asigura hrănirea pielii din interior. Aici intervine Beauty Help, nutricosmetic premium, un produs inovator care schimbă percepția asupra îngrijirii pielii.
Beauty Help este un supliment alimentar care reunește într-o formulă complexă cele mai renumite ingrediente pentru frumusețea pielii: colagen, acid hialuronic, fitoceramide, resveratrol, vitaminele C și E, coenzima Q10, astaxantină, MSM.
Administrat sub formă de shake, în fiecare dimineață, timp de 3 luni, Beauty Help acționează din interiorul organismului, susținând hrănirea și regenerarea piel