Când vine vorba despre vitamina C, faima ei ne duce cu gândul la întărirea sistemului imunitar și la apărarea contra răcelilor de sezon. Însă nu mai puțin important este rolul vitaminei C în susținerea frumuseții pielii, părului și unghiilor. Tocmai de aceea este unul dintre cele mai căutate ingrediente în produsele de îngrijire a pielii. Numai că organismul nostru nu reușește să-și procure întotdeauna nutrienții de care are nevoie. Vitamina C fiind hidrosolubilă, corpul nu o poate stoca, motiv pentru care ar trebui să ne-o procurăm zilnic din ceea ce mâncăm. Din păcate, nu prea reușim să ne facem plinul de vitamina C, din cauza alimentației dezechilibrate, stresului, poluării, fumatului… Soluția: aportul suplimentar de vitamina C. Citește în continuare despre cum acționează acest super-ingredient în folosul pielii tale.
5 acțiuni benefice ale vitaminei C
Vitamina C este un puternic antioxidant ce poate fi utilizat pentru a atenua sau preveni modificările specifice îmbătrânirii pielii, arată oamenii de știință. Află care sunt beneficiile vitaminei C asupra pielii.
1. Stimulează sinteza colagenului
Vitamina C contribuie la regenerarea celulară și la sinteza colagenului, arată un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Structura pielii este alcătuită dintr-o rețea de fibre de colagen și elastină, având rolul de a menține fermitatea și elasticitatea țesutului cutanat. Odată cu trecerea anilor, colagenul și elastina încep să se reducă, lăsând loc ridurilor, deshidratării, aspectului lăsat al pielii. Vitamina C sprijină însă organismul să sintetizeze în continuare colagen și elastină. Astfel se explică de ce vitamina C ajută la regenerarea pielii, reducerea ridurilor, îmbunătățirea elasticității și fermității tenului.
2. Are efect anti-aging
Vitamina C este cel mai puternic antioxidant din pielea umană, afirmă dr. Farris în lucrarea „Cosmetic Vitamins: Vitamin C”, publicată în Procedures in Cosmetic Dermatology (2009). Potrivit specialiștilor, acest lucru înseamnă că vitamina C are o capacitate extraordinară de a proteja celulele cutanate de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Se știe că radicalii liberi, care produc stres oxidativ, sunt principalii vinovați pentru apariția îmbătrânirii precoce. Or, prin acțiunea sa antioxidantă, vitamina C luptă împotriva semnelor de îmbătrânire: riduri, uscarea pielii, pete pigmentare, reiese din studiul „Skin Wrinkling: can food make a difference”, apărut în Journal of the American College of Nutrition (februarie 2001).
Studiul „Nutritional protection against skin damage from sunlight”, din Annual Reviews Nutrition (2004), a demonstrat că vitamina C este eficientă și în limitarea efectelor pe care expunerea la soare le are asupra pielii. Este important de reținut că vitamina C nu oferă protecție împotriva razelor ultraviolete în sine, ci neutralizează radicalii liberi produși în piele prin expunerea la soare. Așadar, aportul suplimentar de vitamina C poate preveni fotoîmbătrânirea, daunele provocate de ultraviolete asupra pielii, fără a înlocui însă crema cu factor de protecție solară.
3. Susține vindecarea rănilor
Suferi de acnee și îți dorești să scapi cât mai repede de leziunile inestetice de pe față? Organismul tău are nevoie de vitamina C în procesul de refacere a pielii. Conform studiilor citate în articolul „Vitamin C and skin health”, publicat de Linus Pauling Institute, carența de vitamina C este asociată cu întârzierea procesului de vindecare a rănilor și cicatrizarea inestetică.
4. Îmbunătățește microcirculația
Colagenul este un element important și pentru structura vaselor de sânge. Ca atare, stimulând producția de colagen, vitamina C contribuie și la menținerea unui sistem vascular sănătos, se arată în studiul „Nutrition: a critical component of wound healing”, publicat în Advances in Skin & Wound Care (2010). Stimularea microcirculației din piele ajută la estomparea petelor roșiatice în cuperoză, micșorarea porilor dilatați.
5. Calmează inflamația
Cercetările citate în lucrarea „Cosmetic Vitamins: Vitamin C” au demonstrat că vitamina C poate inhiba celulele proinflamatorii. De aceea, vitamina C are acțiune antiinflamatorie și poate fi utilizată în cazuri de acnee și rozacee. Ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor și previne apariția petelor hiperpigmentare după inflamație.
Experimentează frumusețea din interior cu Beauty Help!
Vitamina C este cu certitudine un ingredient despre care știința a dovedit că te poate ajuta să obții o piele mai sănătoasă și radiantă. Însă îngrijirea corectă a pielii nu se reduce niciodată la un singur ingredient. Ai nevoie de o combinație de ingrediente pentru a menține pielea într-o formă bună. Încearcă Beauty Help, nutricosmetic premium, cu o formulă unică, ultra-complexă 9-in-1. Beauty Help conține ingrediente de calitate, în doze optime: colagen, acid hialuronic, fitoceramide, vitamina C, resveratrol, coenzima Q10, vitamina E, astaxantină, MSM. Ingredientele acționează sinergic și într-un echilibru perfect unul cu altul, astfel încât să susțină frumusețea pielii din interior.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2223324
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21084879
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15189118
- http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/1225.full.pdf
- http://lpi.oregonstate.edu/mic/micronutrients-health/skin-health/nutrient-index/vitamin-C
- http://www.foodmatters.com/article/8-beauty-benefits-of-vitamin-c