Stilul de viață ne îmbătrânește devreme

Ce ne face să îmbătrânim mai repede? Patrimoniul genetic sau stilul de viață? Felul în care arătăm la o anumită vârstă este determinat de genele primite de la părinți? Sau factorii de mediu pot avea o influență mai mare decât moștenirea genetică în ceea ce privește aspectul fizic?
Cercetări recente arată, în mod clar, că stilul de viață nesănătos este responsabil pentru 80% dintre semnele de îmbătrânire. Factorii de mediu implicați în accelerarea îmbătrânirii sunt: razele ultraviolete, poluarea, tutunul, alimentația nesănătoasă, stresul, somnul. Influența externă asupra organismului poartă denumirea de expozom. Această noțiune constituie, după genom, obiectul a numeroase studii științifice în ultimii 10 ani. Industria cosmetică este în mod particular interesată de studierea expozomului, întrucât pielea – cel mai mare organ al corpului uman – reprezintă interfața organismului cu mediu extern. Drept urmare, primul impact al factorilor externi (expozom) se răsfrânge asupra pielii.

 

Factori care își pun amprenta asupra pielii

În anul 2015, un grup de cercetători de la Institutul național de cercetare din Franța, sub coordonarea profesorului Thierry Passeron, au adus elemente noi referitoare la impactul expozomului asupra pielii. Până la momentul respectiv s-a studiat influența fiecărui factor în mod separat: UVA, UVB, tutun, raze infraroșii, poluare, alimentație, stres. Noutatea o reprezintă faptul că autorii francezi au analizat interacțiunile existente între factori și daunele cumulative asupra pielii. „Este o abordare globală. Am aflat că fiecare individ posedă propriul expozom, care variază în funcție de stilul său de viață, de regiunea în care locuiește, de climă… Dar tot așa fiecare individ are propriul patrimoniu genetic, care îi permite să lupte mai mult sau mai puțin eficient contra factorilor de mediu. Anumiți factori (razele ultraviolete, poluarea, tutunul) conduc la accelerarea procesului de îmbătrânire, caracterizat prin apariția petelor pigmentare, ridurilor, semnelor de deshidratare. Din fericire, factorii pozitivi ai expozomului (alimentația sănătoasă, un ritm de viață echilibrat, utilizarea anumitor produse cosmetice) au o capacitate uimitoare de a contrabalansa acest fenomen”, a explicat prof. Thierry Passeron, specialist în dermatologie, pentru Le Figaro.

Sfaturi care te ajută lupți împotriva îmbătrânirii

Există două direcții principale de acțiune atunci când vorbim despre lupta împotriva trecerii timpului: îngrijirea cosmetică și stilul de viață.

Ca regulă generală privind protejarea tenului, este important să aplici zilnic o cremă hidratantă pe bază de antioxidanți și filtru solar (SPF 15+).

Indiferent dacă porți machiaj sau nu, întotdeauna trebuie să îți cureți tenul înainte de culcare. Pielea are nevoie să respire, măcar în timpul nopții, și de o curățare profundă, ca să fie pregătită de procesele regenerative ce au loc pe parcursul somnului. Demachierea este necesară și dimineața pentru a îndepărta toxinele, excesul de sebum, dar și pentru a pregăti tenul pentru aplicarea cremei și, dacă este cazul, a machiajului.

O bună strategie anti-îmbătrânire presupune, fără urmă de îndoială, un stil de viață echilibrat: evitarea fumatului și alcoolului, adoptarea unei alimentații bogate în fructe și legume, proteine și grăsimi de calitate, menținerea unor obiceiuri sănătoase cum ar fi somnul suficient și activitatea fizică periodică.

Știați că?

Termenul „dietă” vine din limba greacă; „diaiata” însemna, în greaca veche, stil de viață și nu se referea nicidecum doar la nevoile nutriționale sau la obiceiurile alimentare din timpul lui Hipocrat. Cuvântul se referea la o serie întreagă de aspecte ale vieții: alimentație, ore de odihnă, tipuri de activități desfășurate, preocupări sociale. În prezent, sensul acestui termen atât de folosit s-a redus la mod de alimentație. Însă o viață de calitate presupune luarea în considerare a mai multor factori care ne afectează starea de sănătate și aspectul fizic.

Nutricosmeticele, cel mai nou trend în medicina anti-aging

Datorită numeroaselor studii care arată că pielea poate fi hrănită și regenerată cel mai bine din interior, în industria frumuseții și-au făcut apariția nutricosmeticele. Acestea sunt suplimente alimentare care intervin și repară de la nivel celular țesutul cutanat afectat de expunerea excesivă la soare, poluare, stres, fumat, consum de alcool, dietă dezechilibrată.

Beauty Help, nutricosmetic cu formulă complexă, conține colagen, acid hialuronic, vitaminele C și E, resveratrol, coenzima Q10 și alte ingrediente esențiale pentru refacerea de la nivel celular a pielii. Formula sa inovatoare neutralizează radicalii liberi din piele și contribuie la prevenirea îmbătrânirii precoce.

Beauty Help se prezintă sub formă de pudră pentru shake-uri, fie cu gust de căpșuni (Beauty Help Strawberry), fie cu ciocolată (Beauty Help Chocolate). Pudra se poate combina cu iaurt, suc de fructe sau apă și se consumă o dată pe zi (15 grame), dimineața, înainte de masă. Pentru rezultate optime este recomandată o cură de minimum 3 luni.

Nu lăsa timpul și stilul de viață să se vadă pe chipul tău. Descoperă frumusețea naturală! Descoperă frumusețea ce vine din interior! Descoperă Beauty Help!

Surse:

  • madame.lefigaro.fr/beaute/le-mode-de-vie-fait-vieillir-plus-vite-que-les-genes-131016-117294
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24101874