8 greșeli de protecție solară pe care le plătești cu sănătatea pielii

Îți dorești un look estival și piele bronzată toată vara. Mergi la plajă, dar cunoști riscurile expunerii la soare. Așa că pui în practică măsurile de protecție solară comune: folosești cremă fotoprotectoare, porți pălărie cu boruri largi, ochelari de soare. Cu toate acestea, de ceea ce îți era frică nu scapi. Pielea se cojește, apar arsuri, usturimi, iritații. Unde ai greșit? Verifică în continuare lista celor mai frecvente greșeli pe care le poți face atunci când te expui la soare și cum să le eviți.

1. Folosești prea puțină cremă

Majoritatea celor care merg la plajă nu aplică pe piele suficientă cremă fotoprotectoare. Dermatologii recomandă 2 mg de cremă/ cm² de piele. Însă e dificil de apreciat această cantitate când ești la plajă. De aceea, o doză sigură ar fi echivalentul unei lingurițe de cafea pe fiecare zonă a corpului. Crema de protecție solară nu se ia pe vârful degetelor și se aplică repede pe piele, așa cum se întâmplă cu fondul de ten ori crema hidratantă. Se pune o cantitate generoasă în podul palmei și se întinde prin mișcări lente, circulare, până intră în piele. Nu uita să îți dai cu cremă pe părțile corpului expuse la soare (față, decolteu, brațe, gambe) chiar și atunci când nu ești la plajă, când mergi în parc sau când ieși în oraș.

 

2. Îți dai cu cremă când ajungi la plajă

Care este primul lucru pe care îl fac mulți după ce se instalează la plajă? Își dau cu cremă. Greșit! Crema de protecție solară trebuie aplicată cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare. Astfel, este bine să aplici crema acasă, pe tot corpul, inclusiv pe zonele acoperite de costumul de baie. În felul acesta te asiguri că produsul are timp să își facă efectul și că te protejează de cum ajungi la plajă din cap până-n picioare.

3. Aplici crema doar la începutul zilei

Dacă ți-ai propus să stai la plajă mai mult de 1-2 ore, nu te baza pe o singură aplicare. Ingredientele active ale cremei își pierd eficiența după 2 ore. În plus, intri în apă, te ștergi cu prosopul, stai pe șezlong. Iată tot atâtea acțiuni care îndepărtează stratul protector al cremei. Transpirația duce și ea la diminuarea cremei. Chiar dacă optezi pentru o formulă rezistentă la apă, testele au dovedit că și aceasta își pierde eficiența după 80-90 de minute. Regula generală este să reînnoiești aplicarea cremei din două în două ore și de fiecare dată după ce ieși din apă.

4. Nu folosești fotoprotecție fiindcă e înnorat ori stai sub umbrelă

Dacă e o zi înnorată sau te-ai hotărât să stai numai la umbră nu înseamnă că nu mai trebuie să folosești cremă de protecție solară. Razele ultraviolete pătrund și prin nori, și prin umbrelă, și prin haine. Într-adevăr, sunt filtrate, dar ele tot ajung să afecteze pielea. Razele UVB acționează asupra epidermului, stratul superficial al pielii. Acestea sunt vinovate de arsurile de piele. Razele UVA pătrund în profunzimea pielii, până în derm. Acolo accelerează îmbătrânirea cutanată, apariția ridurilor și a petelor pigmentare. De reținut că atât UVA, cât și UVB sunt invizibile, nu le simți, nu le auzi, dar ele își produc efectele în timp. Pielea se arde și îmbătrânește mai repede chiar și când este înnorat ori crezi că ești la adăpost. Și pentru că tot vorbim de UVA și UVB, nu uita să folosești creme cu ecran protector față de ambele tipuri de ultraviolete.

5. Utilizezi un produs de anul precedent

Evident că termenul de valabilitate al oricărui produs pe care îl folosim în uz intern sau extern este important. Dar în cazul cremelor fotoprotectoare, acestea nu mai trebuie folosite de la un an la altul. Dacă au fost deschise în sezonul precedent, ele nu mai sunt eficiente, chiar dacă nu au depășit încă data expirării. Cremele de protecție solară conțin ingrediente active care se deteriorează în termen de 3 sau 6 luni de la deschidere, în funcție de produs. Este bine să citești cu atenție prospectul sau indicațiile de pe ambalaj și să le respecți. Altfel, protecția solară nu va fi eficientă și nu este de mirare să te alegi cu arsuri.

6. Te bazezi pe un factor de protecție solară (FPS) ridicat

Dermatologii recomandă folosirea unei creme cu FPS minimum 30. Dacă optezi însă pentru un produs cu FPS 50+, asta nu înseamnă că te protejează de două ori mai bine. Factorul de protecție solară reprezintă intervalul de timp în care pielea este protejată de soare. Cu alte cuvinte, dacă utilizăm o cremă cu FPS 30 înseamnă că va dura de 30 de ori mai mult până la apariția arsurii, decât în lipsa cremei. Practic, crema fotoprotectoare oferă o perioadă mai scurtă sau mai lungă de toleranță a expunerii la ultraviolete până ca pielea să se ardă, cu condiția ca produsul să fie aplicat corect.

7. Îți protejezi tenul doar prin make-up 2 in 1

Un fond de ten 2 în 1, care are şi protecţie solară, poate părea practic, dar asta nu înseamnă că funcţionează. Puţin fond de ten nu este echivalentul cremei aplicate pe faţă. Chiar dacă aplici mai mult, o parte din fondul de ten se şterge până la sfârşitul zilei şi oricum nu vei reuși niciodată să aplici aceeași cantitate pe care ar trebui să o utilizezi în cazul cremei de protecţie solară. Mult fond de ten înseamnă încărcarea inestetică a tenului, care în plus conduce la astuparea porilor și apariția acneei.

8. Te rezumi doar la protecție solară din exterior

Nu uita că o cremă de protecție solară nu este un pașaport pentru o zi întreagă petrecută la soare. Chiar dacă eviți arsurile solare, odată ce pielea își schimbă culoarea sub acțiunea ultravioletelor, ea este afectată la nivel celular. Ce poți face? Să apelezi la o soluție care acționează din interiorul organismului! Aici intervine Beauty Help de la Zenyth, un nutricosmetic cu acțiune anti-aging, pe bază de colagen, acid hialuronic, resveratrol, coenzima Q10, vitaminele C și E, astaxantină, MSM, ceramozide.
Formula inovatoare Beauty Help a fost special concepută pentru a acționa la nivel celular, asigurând repararea și refacerea structurii pielii din interior. Beauty Help este un supliment alimentar sub formă de pudră, care se prepară ca un shake, în amestec cu apă sau iaurt. Shake-ul Beauty Help se consumă o dată pe zi, dimineața. Cura este recomandată pe o perioadă de minimum 3 luni.
Vara asta, Beauty Help îți asigură doza zilnică de frumusețe și de protecție solară! Complexul de vitamina C, vitamina E, resveratrol, coenzima Q10 și astaxantină acționează ca un veritabil scut de apărare a pielii din interior. Cu Beauty Help, pielea de pe întreg corpul va beneficia de o protecție antioxidantă, anti-UV și anti-aging deosebită!

Surse:

  • https://www.topsante.com/beaute-et-soins/solaire-bronzage/protection-solaire/protection-solaire-8-conseils-pour-mieux-cohabiter-avec-le-soleil-11269
  • http://www.health.com/health/gallery/0,,20818090,00.html