De ce pielea bărbaților îmbătrânește diferit?

Pielea este cel mai mare organ uman și are o serie de funcții importante. Nu numai că ne oferă aspect și formă, ci are și alte funcții importante, cum ar fi protejarea corpului de factorii externi, prevenirea pierderii excesive de apă din organism și protejarea organismului de infecție. Dar poate un bărbat să îmbătrânească „mai greu” decât o femeie? Sau are pielea masculină în mod natural mai puține riduri? Acestea sunt doar câteva întrebări la care ar trebui să răspundem atunci când încercăm să găsim diferențe între tipurile de piele specifice bărbaților și femeilor. Vom vorbi în continuare despre particularitările pielii la bărbați și de ce există părerea generală că aceștia îmbătrânesc diferit față de femei.

Pielea bărbaților este mai groasă și îmbătrânește linear în timp

În mod cert, pielea unui bărbat este diferită față de pielea unei femei. Capacitatea de a avea barbă este doar o distincție evidentă între multe altele care nu sunt chiar atât de evidente: grosimea pielii, densitatea colagenului, pierderea colagenului pe măsură ce îmbătrânim, textura și hidratarea. În timp ce pielea femeilor tinde să se schimbe după evenimente semnificative, cum ar fi nașterea sau menopauza, pielea bărbaților îmbătrânește linear cu timpul. Rata de îmbătrânire a pielii depinde de factori intrinseci, cum ar fi propriul nostru cod genetic și ceasul biologic, dar și de factori extrinseci sau de stilul de viață, pe care îi putem controla într-un anumit grad.
Atunci când vorbim despre factorii care influențează îmbătrânirea pielii, grosimea joacă un rol important. Grosimea pielii poate varia în funcție de zona geografică, vârsta și sexul unei persoane. Pe lângă faptul că pielea unui bărbat este mai groasă cu aproximativ 25%, textura este și mai dură față de pielea femeilor. De asemenea, sebumul și producția acestuia diferă în funcție de sex. După pubertate, producția de sebum este mai mare la bărbați decât la femei, fiind atribuită secrețiilor androgenice și explicând acneea mai de durată în cazul bărbaților. Sebumul este compus dintr-o varietate de materiale celulare, inclusiv grăsime și keratină, fiind un lubrifiant natural pentru piele și păr. Prezența sau absența acestui sebum pe suprafața pielii poate influența foarte mult îmbătrânirea cauzată de factorii externi, precum razele ultraviolete. La suprafaţă, pielea secretă grăsime („lipide”). Acizii graşi numiţi ceramide ajută la protejarea stratului exterior al pielii numit „stratul cornos”, astfel încât pielea să se hidrateze mai bine şi să fie mai puţin sensibilă la factorii externi.

Testosteronul echilibrat poate menține sănătatea și frumusețea pielii

Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă cu pielea bărbaților, trebuie să înțelegem ceea ce face ca pielea lor să aibă un specific „masculin”, și anume testosteronul. Începând cu vârsta mijlocie, nivelurile de testosteron scad în mod constant în fiecare an și pot fi responsabile pentru schimbările din pielea și părul bărbaților. Declinul hormonilor androgeni poate fi, așadar, responsabil pentru unele dintre schimbările asociate cu îmbătrânirea la bărbați.
Cea mai mare diferență între pielea masculină și cea feminină se datorează hormonilor sexuali masculini, cunoscuți colectiv sub denumirea de androgeni. Principalul hormon sexual din acest grup este testosteronul, care este secretat în primul rând de testicule și ovare (da, femeile îl produc și ele!). Totuși, bărbații produc aproximativ de 10 ori mai mult testosteron decât femeile. Acest hormon își exercită efectele prin acțiunea asupra receptorilor androgenici aflați în organism. Lucrul acesta se poate face direct sau prin transformarea în dihidrotestosteron (DHT), un activator mult mai puternic al receptorilor androgeni și care controlează producția de sebum. La naștere, băieții au experimentat deja efectele acestui hormon puternic, conținutul de testosteron declanșând dezvoltarea organelor sale reproducătoare interne și externe. De-a lungul copilăriei, nivelurile de testosteron rămân relativ constante, până când au loc creșteri mari în perioada pubertății. După pubertate, bărbații secretă în mod continuu niveluri mai ridicate de testosteron, care determină toate caracteristicile unui bărbat adult: dezvoltarea musculară și forța superioară a corpului, creșterea părului facial și pe corp, vocea profundă și „mirosul bărbătesc”, precum și tendința către un comportament mai activ sau agresiv.
Deși testosteronul ridicat poate duce la acnee în cazul unor bărbați sensibili, nivelurile scăzute de testosteron pot fi și mai problematice, putând duce la o îmbătrânire accelerată a pielii prin scăderea producției de colagen și împiedicarea lubrifierii corespunzătoare a pielii. Un alt hormon important este estrogenul, care la bărbați provine aproape în întregime din conversia testosteronului cu ajutorul enzimei aromatază. Nivelurile scăzute de estrogen ar putea afecta pielea, întrucât estrogenul este legat de producția de colagen.

Bărbații au o densitate mai mare de colagen față de femei

Semnele fizice ale îmbătrânirii la adulți, cum ar fi riduri sau scădere fermității pielii, sunt strâns legate și de conținutul de colagen al pielii. Atât bărbații, cât și femeile pierd anual un procent din colagenul lor după împlinirea vârstei de 30 de ani. Cu toate acestea, pentru femei, acest declin se accentuează semnificativ în primii cinci ani după menopauză, după care se reduce până la 2 procente pe an.
Cercetătorii consideră că densitatea colagenului explică de ce femeile par să îmbătrânească mai repede decât bărbații de aceeași vârstă. Atunci când se analizează îmbătrânirea intrinsecă (programată genetic) a pielii, se spune că femeile pot fi și cu 15 ani mai în vârstă decât bărbații de aceeași vârstă. Indiferent de vârstă, bărbații au o densitate mai mare de colagen decât femeile. Textura pielii este mai rugoasă, iar stratul cornos este mai gros în cazul bărbaților, făcând-o mai rezistentă la mișcare. Bineînțeles, fac și bărbații riduri, dar mai târziu decât femeile, în parte pentru că au mai multe glande sudoripare, mai multe vase de sânge și o altă structură a mușchilor.

Părul facial poate încetini îmbătrânirea pielii

Un alt factor important este părul facial la bărbați, care poate da naștere unor secreții de transpirație, iar cantitatea mai mare a acidului lactic determină un pH mai scăzut față de transpirația femeilor. De asemenea, bărbații transpiră de două ori mai mult decât femeile și sunt mai predispuși la transpirație, care e stimulată de creșterea temperaturii corporale. Unii specialiști consideră că transpirația și producerea de acid lactic (considerat un agent umectant natural pentru piele) sunt responsabile pentru nivelul de hidratare a pielii bărbaților. Spre deosebire de bărbați, femeile dezvoltă doar părul facial vellus, răspunsul putând fi găsit în trecutul strămoșilor noștri. Masculii trebuiau să petreacă mai mult timp în aer liber pentru a aduce hrană, în timp ce femeile rămâneau acasă pentru a avea grijă de copii. Potrivit antropologului Desmond Morris, femeile și-au pierdut părul facial pentru a le permite copiilor să-și recunoască mai ușor mamele, creând o legătură mai mare între mame și copii. Prin asigurarea unei protecții eficiente împotriva razelor soarelui, radiațiile ultraviolete dăunătoare nu pot penetra barba pentru a ajunge în dermă și nu pot cauza degradarea colagenului. Nu este deloc surprinzător faptul că rasul sau bărbieritul crește considerabil riscul de deteriorare UV și de îmbătrânire prematură. Mai mult decât atât, bărbații cu piele mai deschisă la culoare și cu păr mai fin vor avea probleme mult mai ușor decât omologii lor cu piele mai închisă și barbă mai deasă, din cauza lipsei „barierei” specifice. În afară de barbă, bariera epidermică este un țesut foarte bine organizat, care răspunde eficient și rapid la mediul în schimbare, pentru a menține un echilibru. Compus dintr-un amestec de ceramide, colesterol și acizi grași, bi-stratul lipidic mediază atât pierderea de apă trans-epidermică, cât și pătrunderea de materiale străine în piele.
Așadar, structura pielii bărbaților este influențată de testosteron, care îi oferă o structură diferită față de cea a femeilor. În plus, pielea masculină este mai groasă, conține mai multe fibre de colagen și o structură mai fermă și mai robustă. Tenul bărbaților este mai gros și produce mai mult sebum decât cel al femeilor. Acestea sunt principalele cauze care determină diferențe între îmbătrânirea pielii la bărbați față de femei, care pot duce, pe bună dreptate, la discuții importante.

Surse:

  • dermalinstitute.com/uk/library/17_article_Is_a_Man_s_Skin_Really_Different_.html
  • s3-us-west-1.amazonaws.com/paperchase-aging/pdf/YuBicQuadoRwwvpTu.pdf
  • dailymail.co.uk/health/article-2521029/Men-women-differences-Why-men-big-noses-women-wrinkles.html
  • allure.com/story/men-aging-wrinkles
  • omicsonline.org/gender-differences-in-skin-aging-and-the-changing-profile-of-the-sex-hormones-with-age-2157-7536.1000109.php?aid=6742
  • https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/
  • http://www.dermalinstitute.com/us/library/73_article_Understanding_Male_Skin.html