Piele care radiază de sănătate? 9 strategii propuse de dr. Hyman

Ai obosit să tot aștepți minuni de la cele mai scumpe produse cosmetice? Vrei să afli ce anume te ajută cu adevărat să ai o piele frumoasă și sănătoasă? Dr. Mark Hyman, unul dintre cei mai renumiți specialiști în medicină funcțională ai Americii, susține că ar trebui să privim îngrijirea pielii din altă perspectivă. „Ce ar fi dacă am afla că secretul pentru o piele sănătoasă nu ține neapărat de ceea ce punem pe corp, ci de ceea ce introducem în corp?” Aceasta este abordarea integrativă a problemelor pielii, utilizată în cadrul medicinei funcționale, explicată în continuare de dr. Hyman.

 

 

 

 

Din experiența doctorului Hyman

Frumusețea vine din interior. Numeroase probleme ale pielii pot fi rezolvate prin echilibrarea hormonilor, modificarea dietei, optimizarea stării nutriționale și vindecarea intestinului. Cunosc aceste lucruri personal. Obișnuiam să am o piele sănătoasă până în momentul în care pielea a început să se deterioreze. Am suferit de sindrom de oboseală cronică, însoțit de psoriazis, acnee, cearcăne. Mi-au apărut și coșuri. Am descoperit că aceste probleme cu pielea proveneau din interior. Din cauza toxicității, a unor dezechilibre intestinale, alergii alimentare și carențe nutriționale, pielea mea a devenit deplorabilă. Odată ce am rezolvat aceste probleme, pielea a început să se curețe și să-și recapete strălucirea”, a mărturisit dr. Hyman într-un articol.

 

 

 

 

 

Medicina funcțională, știința din spatele pielii frumoase

Spre deosebire de majoritatea dermatologilor, care abordează îngrijirea pielii de la exterior la interior, specialiștii în medicină funcțională recurg la abordarea integrativă a problemelor cutanate. Atenție! Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de pielea noastră la exterior. Există produse foarte bune recomandate pentru menținerea sănătății pielii, dar acestea nu pot rezolva problemele în cazul celor care se confruntă cu acnee, pori dilatați, pete pigmentare, cuperoză și alte afecțiuni dermatologice. Cremele cu steroizi, cremele abrazive sau antibioticele, la fel ca procedurile invazive specifice chirurgiei estetice nu fac decât să mascheze problemele. Tratează efectele, dar nu și cauzele. De aceea, după astfel de tratamente limitate la exterior problemele pot să reapară. În schimb, medicina funcțională pornește de la cauze, adică de la interiorul corpului spre exterior.

Problemele de piele pot fi un semn că altceva se întâmplă undeva în corp. Zonele scuamoase, uscate, de exemplu, pot semnala că există un exces de insulină în organism, ceea ce deschide calea diabetului. Totodată, pielea uscată pe întreg corpul poate însemna o disfuncție a glandei tiroide. Așa cum mâncărimea la nivelul pielii poate fi un semn al alergiei alimentare.

Inflamația cronică generalizată, dușmanul civilizației moderne, poate declanșa orice, de la o iritație ușoară a pielii până la așa-numita „ceață a creierului” („brain fog”, în engleză), anxietate, depresie. Dermatita, manifestată prin eczeme, acnee și erupții cutanate, semnalează aproape întotdeauna inflamația excesivă.

Cum abordează dr. Mark Hyman astfel de probleme? „Medicina funcțională – medicina care pornește de la întrebarea «De ce?» și nu se rezumă doar la «Ce?» – reprezintă știința din spatele pielii frumoase și sănătoase. Mă ocup de afecțiunile pielii precum acneea și psoriazisul în aceeași măsură în care abordez alte probleme. Mai întâi stabilesc dezechilibrul, abordez cauzele (care țin de obicei de dietă și stilul de viață) și apoi ajut organismul să se repare și să își recapete echilibrul. Inteligența naturală a organismului se ocupă de restul.”

9 sfaturi pentru o piele strălucitoare

Iată ce recomandă dr. Hyman pentru ca pielea să devină curată și strălucitoare. În plus, utilizând această metodă, te vei simți și vei arăta mai bine, îți vei recăpăta echilibrul și alte probleme de sănătate vor începe să se rezolve.

Renunță la zahăr și alimente procesate. Pe lângă numeroase alte probleme de sănătate, consumul excesiv de zahăr duce la distrugerea aminoacizilor din colagen și elastină, ceea ce grăbește îmbătrânirea pielii.

Elimină alimentele cu potențial alergenic. Intoleranțele alimentare pot provoca sau exacerba afecțiunile pielii. Numeroase studii asociază intoleranța la gluten cu acnee, psoriazis, boli alergice, boli autoimune.

Ai grijă de sănătatea intestinului. Modul în care funcționează intestinul îți influențează modul în care arată pielea mai mult decât îți imaginezi. Echilibrul florei intestinale ajută organismul în lupta cu inflamația, stresul oxidativ, fluctuațiile glicemice, toți aceștia fiind factori ce influențează sănătatea pielii. Probioticele acționează în prima linie de apărare a intestinului.

Pune-te în mișcare. În timpul efortului fizic, temperatura corpului crește, iar pentru termoreglare, fluxul de sânge transportă căldura dinspre interior către piele. Astfel apare transpirația, proces prin care se reglează temperatura corpului și în același timp se elimină toxinele din corp. Or, acest proces de detoxifiere, urmat de un duș fierbinte și exfolierea pielii cu un burete sau o perie specială, reprezintă o excelentă metodă de purifiere a pielii.

Odihnește-te suficient. Legătura dintre somn și frumusețe nu este o poveste. Sunt cercetări care arată că lipsa cronică de somn grăbește apariția semnelor de îmbătrânire. O noapte albă se poate vedea imediat pe față a doua zi, însă pe termen lung, privarea de somn se traduce prin cearcăne, riduri profunde, piele ternă. Așadar, odihna și cele 7-8 ore de somn bun pe noapte sunt cruciale pentru frumusețe.

Scapă de stres. Este binecunoscut faptul că stresul psiho-emoțional poate scoate la iveală sau exacerba o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea, psoriazisul. Atunci când organismul își regăsește liniștea interioară, acest lucru se poate vedea și pe piele. Găsește ceva care te ajută să scapi de stres (lectură, meditație) și practică activitatea respectivă în mod regulat.

Ai grijă cu produsele de îngrijire a pielii. Substanțele din compoziția produselor sunt absorbite prin piele și ajung în fluxul sangvin. De aceea, una din recomandările esențiale în medicina funcțională este să nu punem pe piele ceva ce nu am putea introduce în corp. „Dacă nu am mânca produsul respectiv, de ce l-am pune pe piele?”

Include în alimentație acizi grași omega 3. Pielea uscată, iritată, cu aspect flasc poate fi semnul unui deficit de acizi grași esențiali. Consumă pește de apă rece (preferabil de captură) și semințe de in pentru a-ți asigura aportul necesar de omega 3.

Optimizează-ți statusul nutrițional. O mulțime de nutrienți joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii. Pentru aceasta au fost create nutricosmeticele, suplimente alimentare care hrănesc și susțin regenerarea pielii din interior. Beauty Help este un nutricosmetic premium, cu o formulă ultra-complexă, ce reunește ingrediente de înaltă calitate: colagen (8000 mg), acid hialuronic (40 mg), ceramozide (30 mg), resveratrol, coenzima Q10, vitaminele E și C, astaxantină, MSM.

Nutrienții Beauty Help acționează sinergic și într-un echilibru perfect unul cu altul, asigurând îngrijirea profundă a pielii din interior. Rezultatele benefice sunt vizibile din primele săptămâni de cură. Savurează în fiecare dimineață shake-ul de frumusețe Beauty Help! Tenul tău va radia de frumusețe!

Surse:

  • drhyman.com/blog/2015/10/28/9-strategies-for-glowing-vibrant-skin/
  • drhyman.com/blog/2010/05/19/how-to-get-rid-of-acne-pimples-and-other-skin-problems/
  • thenewpotato.com/2016/08/01/elimination-diet-for-acne/
  • thenewpotato.com/2017/02/23/what-to-eat-for-clear-skin/
  • aad.org/media/news-releases/hormonal-factors-key-to-understanding-acne-in-women

[:en]