Photoaging: de la bronz la îmbătrânirea pielii

Riduri timpurii, pete pigmentare și pori dilatați, piele deshidratată și lipsită de fermitate… Sunt semne pe care soarele le poate lăsa pe chipul multor doamne și domnișoare ce nu-și imaginează vara fără piele ciocolatie. Numai că bronzul trece, dar riscurile expunerii neprotejate și excesive la soare rămân, se cumulează și se transpun în fotoîmbătrânire sau photoaging.

Photoaging-ul reprezintă îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de expunerea repetată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau din surse artificiale (cabine de bronzare). „Photo” vine din cuvântul grecesc „phos”, care înseamnă „lumină”. Vorbim așadar despre îmbătrânirea pielii cauzată de lumină. Photoaging-ul sau fotoîmbătrânirea este diferită față de îmbătrânirea cronologică. Procesul natural de îmbătrânire a pielii depinde de moștenirea genetică și de efectele trecerii timpului; este inevitabil și ține de factori interni. În schimb, fotoîmbătrânirea nu depinde de vârstă, iar efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete modifică structura normală a pielii. Fotoîmbătrânirea poate fi însă prevenită prin adoptarea unor măsuri de protecție față de razele soarelui.

Semne ale fotoîmbătrânirii

Ca urmare a expunerii repetate la soare pe durata mai multor ani pot apărea următoarele semne de photoaging:

  • riduri fine în jurul ochilor și gurii, care se înmulțesc și se adâncesc, în timp ce ridurile de expresie de pe frunte devin vizibile chiar dacă nu ne încruntăm;
  • telangiectazii (mici vase sanguine dilatate) pe nas, obraji și gât;
  • pete pigmentare (roșii sau brune), lentigine solare (așa-numitele pete de bătrânețe) pe față și pe mâini;
  • pielea își pierde tonusul, devine lipsită de fermitate și elasticitate;
  • pielea care acoperă buzele își pierde culoarea și se subțiază; buzele sunt pale și mai puțin definite;
  • conturul feței capătă un aspect lăsat;
  • pielea este granulată, aspră, fragilă;
  • în anumite cazuri pot apărea keratoze actinice (pete roșiatice, care se cojesc), leziuni pre-canceroase, ce trebuie tratate.

Semnele de photoaging apar cu precădere pe zonele cele mai expuse ale corpului: față, gât și mâini. Aceste porțiuni de piele primesc cea mai mare cantitate de raze ultraviolete. În cazul femeilor, decolteul este o altă zonă unde se pot observa efectele fotoîmbătrânirii.

Pielea și razele UV

Se estimează că razele UV sunt responsabile pentru aproximativ 90% dintre modificările vizibile asociate cu fotoîmbătrânirea. Pentru a vă convinge este suficient să comparați pielea dintr-o zonă a corpului rareori expusă la soare cu cea de pe față. Veți constata diferențe de culoare, textură și suprafață.

Razele ultraviolete sunt de mai multe tipuri: UVA, UVB, UVC. În timp ce UVC sunt blocate de stratul de ozon, UVA și UVB ajung pe pământ și au efecte asupra pielii. Ele însă pătrund și acționează în mod diferit asupra pielii, după cum se poate observa și în graficul alăturat.

Razele UVB pătrund doar în primul strat al pielii (epiderm). Ele sunt responsabile pentru bronz, dar și pentru arsuri solare. Pot provoca modificări în structura ADN, determinând de asemenea leziuni pre-canceroase sau cancere de piele.

Razele UVA reprezintă peste 90% dintre radiațiile absorbite prin piele. Ele nu cauzează durere, însă pătrund adânc în piele, ajungând până la celulele dermului. Prin producerea de radicali liberi, UVA deteriorează fibrele de elastină și colagen care fac parte din structura dermului și conferă fermitate pielii. De aceea, fotoîmbătrânirea se produce prin distrugerea fibrelor de elastină și colagen, cauzând pierderea elasticității pielii și apariția ridurilor. Și vasele de sânge din derm pot fi afectate de UVA, ducând la apariția telangiectaziilor.

Pielea posedă mecanisme de apărare și reușește totuși să repare anumite modificări induse de razele UV. Dar atunci când daunele sunt grave, anumite celule cutanate sunt distruse și astfel apare photoaging-ul. Se întâmplă de asemenea să nu se repare corect celulele, ceea ce duce la dezvoltarea unor mutații aflate la originea keratozelor actinice sau a cancerelor de piele.

Cine este expus la photoaging?

Fotoîmbătrânirea este rezultatul unui efect cumulativ al expunerii la soare pe durata mai multor ani. Pielea posedă un fel de memorie, care înregistrează toate arsurile solare acumulate de-a lungul timpului. Fotoîmbătrânirea debutează în copilărie, primele semne clinice apărând după 20-30 de ani și se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. Dar toate acestea depind și de particularitățile fiecărei persoane și de tipul său de piele.

Persoanele cu piele deschisă și păr blond sau roșcat, predispuse la arsuri solare, sunt cele mai afectate de photoaging. Iubitorii de plajă sau de bronz la solar sunt în mod sigur abonați la riduri și pete pigmentare înainte de vreme. Și cei care sunt nevoiți să petreacă mult timp în soare din cauza muncii sau activităților în exterior sunt expuși riscului de îmbătrânire accelerată.

Cum poate fi prevenită fotoîmbătrânirea?

Cea mai bună cale de a preveni fotoîmbătrânirea este protecția solară corectă. Iată ce aveți de făcut pentru a îndeplini acest obiectiv:

  • Evitați pe cât posibil expunerea la soare în intervalul orar 11:00-15:00, când razele UV au intensitate maximă. Dacă totuși trebuie să ieșiți în exterior, protejați-vă pielea cu cremă ecran și stați mai mult la umbră.
  • Purtați haine lejere, care acoperă cea mai mare parte a corpului, și pălărie cu boruri largi (15 cm).
  • Utilizați produse cu factor de protecție solară (FPS) 30+, care protejează atât contra razelor UVA, cât și UVB. Reînnoiți aplicarea după un interval de circa 2 ore.
  • Acordați o atenție specială protejării feței, urechilor, gâtului, decolteului și mâinilor. Acestea sunt cele mai expuse și primele care afișează daunele produse de soare.
  • Buzele sunt și ele foarte sensibile și necesită fotoprotecție cu ajutorul unui balsam special prevăzut cu filtru UV 30+.
  • Hidratați-vă suficient și nu doar în zilele călduroase, ci indiferent de vreme. Apa este esențială pentru întreg organismul, fiind nevoie de cel puțin 2 litri pe zi. Dar hidratarea internă a pielii nu presupune numai apă, ci și vitaminizare. Delicioasele fructe și legume de vară furnizează betacaroten și vitamina C, care asigură fotoprotecție din interior.
  • Urmați o cură internă cu antioxidanți pentru protecție solară din interior. Cea mai mare capacitate de a lupta împotriva fotoîmbătrânirii au astaxantina, resveratrolul, vitamina C și vitamina E. Beauty Help conține acest complex de antioxidanți, într-un echilibru perfect unul cu altul, alături de alte ingrediente care susțin hidratarea pielii din interior: colagen, acid hialuronic, ceramozide, coenzima Q10, MSM. Cu Beauty Help, pielea este protejată de un veritabil scut antioxidant, anti-UV și anti-aging din interior.

Surse:

  • dermatology.ca/skin-hair-nails/skin/photoaging/what-is-photoaging/
  • skincancer.org/healthy-lifestyle/anti-aging/what-is-photoaging
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12437452
  • medscape.com/viewarticle/576956_6