Top 10 alimente cu puternice efecte anti-aging

Oare putem încetini îmbătrânirea? Este o întrebare care începe să ne preocupe pe toți de la un anumit moment al vieții. Cine nu-și dorește să arate și să se simtă tânăr cât mai mult timp? Venind în întâmpinarea acestei dorințe, oamenii de știință au descoperit diverse formule destinate combaterii sau diminuării efectelor îmbătrânirii. Cu toate acestea, nimeni nu a reușit să găsească elixirul minune care să stopeze bolile degenerative sau să întinerească radical pielea. Dar din ce în ce mai multe voci afirmă că secretul vine din interior, iar cele mai multe speranțe trebuie să ni le punem în soluțiile anti-aging care acționează în interiorul organismului. Or, alimentele pe care le consumăm zilnic ajung exact acolo unde se duce lupta contra îmbătrânirii și ne pot deveni cei mai buni aliați.

Ce presupune lupta contra îmbătrânirii?

Când vorbim despre anti-aging trebuie să abordăm starea organismului în ansamblul său, nu doar aspectul fizic. De ce? Pentru că fenomenul de îmbătrânire afectează funcțiile tuturor celulelor noastre, care trec de la un grad optim de funcționare în tinerețe la activitate suficientă în jurul vârstei de 30-40 de ani, iar apoi pe măsură ce avansăm în vârstă la insuficiență funcțională. Acesta este un proces firesc, natural, care nu poate fi stopat. Tot ceea ce putem face este să acționăm asupra factorilor modificabili. Ce înseamnă acest lucru? Îmbunătățirea stilului de viață.

Potrivit specialiștilor, pentru a nu ne trezi îmbătrâniți prematur, obosiți, lipsiți de energie și cu probleme grave de sănătate este esențial să avem o alimentație echilibrată. Există alimente gustoase și sănătoase care te ajută să încetinești efectele înaintării în vârstă asupra tuturor părților corpului: de la piele, păr, unghii până la creier, inimă și articulații. Iată un top al alimentelor cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare dovedite.

Afine

Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de puternice împotriva îmbătrânirii și bolilor legate de vârstă. Totul se datorează antocianinelor – substanțele care conferă pigmentul albastru-violet al afinelor. Antocianinele limitează leziunile celulare cauzate de radicalii liberi. Practic, afinele neutralizează stresul oxidativ, adică exact procesul vinovat de apariția îmbătrânirii. Majoritatea cercetărilor privind beneficiile afinelor se referă la: protejarea funcțiilor cognitive, reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea aspectului pielii.

Ciocolată neagră

Alături de o alimentație echilibrată, consumul unor cantități moderate de ciocolată neagră oferă beneficii antiîmbătrânire. Cu cât concentrația de cacao este mai mare, cu atât crește efectul antioxidant al ciocolatei. Atenție totuși la cantitate! Ciocolata neagră este și ea bogată în calorii și favorizează acumularea kilogramelor nedorite. Consumul unei bucăți mici de ciocolată cu cel mai mare procent de cacao (70-90%) este suficient pentru a încetini efectele îmbătrânirii, ne asigură un studiu publicat în Antioxidant & Redox Signaling.

Nuci, alune, migdale

Fructele cu coajă lemnoasă – nuci, alune de pădure, castane, migdale, fistic – conțin grăsimi sănătoase, în special omega 3, care se asociază cu diminuarea riscului de boli cardiovasculare și diabet. Incluse în alimentație sub forma micilor gustări dintre mese, nucile au potențialul de a încetini îmbătrânirea pielii, dar și declinul cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă.

Smochine, curmale, stafide

Bogate în flavonoide și polifenoli, smochinele și celelalte fructe uscate au proprietăți antioxidante ce oferă protecție celulelor. Acestea scad riscul de fenomenelor degenerative care pot duce la boala Alzheimer, reduc inflamația și contribuie la sănătatea tractului digestiv.

Supă de oase

Colagenul este cea mai abundentă proteină din structura pielii. Datorită colagenului, pielea este fermă, suplă și elastică. Gândiți-vă cum este la atingere obrazul unui copil. Pielea se simte moale, dar fermă, ca o pernuță care își revine imediat la forma inițială după ce ai apăsat-o. Structura aceasta se datorează colagenului. Din păcate, cantitatea de colagen din piele se reduce drastic pe măsura înaintării în vârstă. Aportul de colagen din dietă poate compensa diminuarea sintezei interne de colagen. Supa de oase (pui sau vită) este cea mai concentrată sursă de colagen, aminoacizi și minerale ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor). Cercetările au demonstrat rolul benefic al colagenului în îmbunătățirea digestiei, în menținerea sănătății articulațiilor, în îmbunătățirea aspectului pielii, părului și unghiilor.

Somon

Știați că nuanța portocalie a somonului este dată de astaxantină? Astaxantina este un super antioxidant din categoria carotenoizilor, cunoscut pentru beneficiile sale unice împotriva îmbătrânirii. Astaxantina este produsă de alge, bacterii și fungi, care la rândul lor sunt surse de hrană pentru pești, crustacee și alte fructe de mare, în care se concentrează cele mai mari cantități de astaxantină. Această substanță este capabilă să reducă stresul oxidativ la nivelul celulelor și să îmbunătățească răspunsul imun. Un motiv în plus pentru a include peștele în dietă, cel puțin de două ori pe săptămână, este cantitatea semnificativă de acizi omega 3, ce reduc inflamația, protejează împotriva bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

Alge verzi

Bolile cardiovasculare și diabetul sunt responsabile de cele mai numeroase victime la nivel mondial. Alimentația dezechilibrată, stresul, ritmul alert de viață, somnul de proastă calitate sunt factori care îi conduc pe mulți dintre semenii noștri la unul sau chiar la ambele diagnostice. În acest context, algele verzi – spirulina, chlorella – joacă un rol promițător, datorită capacității lor extraordinare de la proteja sănătatea inimii în mod natural. Într-un studiu publicat în Journal of Medicinal Food, cercetătorii au aflat că 8 mg de chlorella pe zi (divizate în două doze) sunt suficiente pentru a îmbunătăți rezultatul analizelor de colesterol și glicemie. Un rol important al algelor verzi este detoxifierea organismului. Or, eliminarea toxinelor și a metalelor grele este esențială pentru a beneficia de sănătate și viață lungă.

Maca

Declinul hormonal, mai exact reducerea nivelului de estrogen ce survine odată cu menopauza, este un biomarker frecvent al îmbătrânirii. Maca, o plantă originară din America de Sud, are proprietatea de a echilibra și normaliza activitatea hormonilor sexuali (estrogen, progesteron, testosteron). De aceea, rădăcina de Maca este utilizată, încă din vremea maiașilor, pentru îmbunătățirea funcției sexuale, stimularea fertilității și combaterea efectelor neplăcute ale menopauzei.

Avocado

Considerat un superfood, avocado a intrat de mult în topul celor mai bune alimente antiîmbătrânire. Acesta este o sursă excelentă de acizi omega 3, vitamina E și antioxidanți, care au capacitatea de a reduce colesterolul „rău” și de a menține hidratarea și frumusețea pielii. De asemenea, avocado este bogat în potasiu și folați, implicați în prevenirea tensiunii arteriale și a infarctului miocardic. Avocado mai conține și acid oleic, o grăsime polinesaturată ce menține sănătatea și elasticitatea arterelor.

Turmeric

Medicina tradițională asiatică a folosit de mii de ani turmericul drept condiment-medicament pentru creșterea longevității și prevenirea bolilor asociate îmbătrânirii. Recent, numeroase studii demonstrează că turmericul are puterea de a combate inflamația și stresul oxidativ. Turmericul este utilizat pe scară largă pentru menținerea sănătății articulațiilor, protejarea inimii și vaselor de sânge, îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, neutralizarea dezvoltării tumorilor.

Știați că

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească leacuri pentru tinerețe și frumusețe. În Antichitate, grecii și romanii foloseau pentru curățarea pielii o loțiune din boabe de muștar, calcar și sulf. Smirna și tămâia erau amestecate cu piatră ponce pentru a purifica pielea și a îndepărta ridurile și pistruii.

În Evul Mediu, femeile utilizau vinul vechi, bogat în taninuri, pentru întinerirea pielii. Tot în acea perioadă se trata acneea cu lapte de cocos (acid lactic), contra pistruilor se folosea sucul de castravete. Iar un tratament echivalent, poate, metodelor invazive de rejuvenare din prezent era obținerea unui ten uniform și neted cu ajutorul urzicilor fierbinți.

În Egipt, frumusețea era ridicată la rang de artă, iar cei care se ocupau cu aplicarea cosmeticelor erau considerați gravori de înaltă calificare (astăzi sunt make-up artiști). Vechii egipteni au creat numeroase formule care erau folosite atât în scop cosmetic, cât și medical. Mixturile erau pe bază de flori, fructe, produse de origine animală (ficat, plămân, intestin), vin, lapte… Femeile foloseau, spre exemplu, lapte acru amestecat cu alabastru, uleiuri animale și sare pentru exfolierea pielii și netezirea ridurilor.

Surse:

www.draxe.com/anti-aging-foods/
www.academic.oup.com/innovateage/article/1/suppl_1/1362/3902263/EFFECTS-OF-ANTHOCYANIN-RICH-BLUEBERRIES-ON
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696435/
www.link.springer.com/article/10.1007%2Fs12603-014-0014-6
www.livingwhole.org/why-you-should-start-drinking-bone-broth/
www.purepolarshrimp.com/wp-content/uploads/2015/08/Kidd-Astaxanthin-Cell-Membrane-Nutrient-with-Diverse-Clinical-Benefits-and-Atni-Aging-Potential.pdf
www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2011.556759
www.lahealthyliving.com/uncategorized/why-avocados-are-the-most-unique-antiaging-food/
www.immunityageing.biomedcentral.com/articles/10.1186/1742-4933-7-1